Moja prva plata: Mladi, prijavite se!

moja prva plata, odjek.rs

Od ponedeljka (13. novembra) počinje prijava mladih nezaposlenih lica za praksu u privatnim i javnim preduzećima, u okviru programa „Moja prva plata“. U Rasinskom okrugu za taj program prijavilo se preko 200 poslodavaca, za oko 400 radnih mesta.

Da se prijave za program „Moja prva plata“ mogu svi mladi sa najmanje srednjim obrazovanjem  koji do momenta prijavljivanja nisu navršili 30 godina života. Uslov je i da nemaju radno iskustvo u obrazovanju za koje se prijavljuju ili da je, ukoliko ga imaju, to iskustvo kraće od šest meseci. Ne mogu se prijaviti lica koja su već bila angažovana po ovom programu, kao ni lica koja su u radnom odnosu duže od šest meseci kod poslodavca za čiju se poziciju prijavljuju.

Program „Moja prva plata“ sprovodi se u privatnom i javnom sektoru, uz određenu mesečnu novčanu naknadu, ali bez zasnivanja radnog odnosa. Mladima sa srednjim obrazovanjem Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćivaće novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, odnosno, 34.000 dinara onima sa visokim obrazovanjem. U slučaju povrede na radu ili profesionalne bolesti, uplaćivaće se doprinosi.

Prijava mladih kandidata trajaće do 6. decembra, a od 7. do 22. decembra poslodavci će birati kandidate među onima koji se prijavili na portalu „Moja prva plata“. Ugovori između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i izabranih kandidata, biće potpisani u periodu od 1. januara do 19. januara, kada će se i krenuti sa sprovođenjem ovog programa.

D.P.

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *