Mladi, radovima o sreći, oživeli autobuska stajališta

Izložba na stajalištima, Odjek.rs

Umetnički radovi mladih Kruševljanki i Kruševljana, nastali u okviru radionica koje vodi akademska slikarka Marija Ćirić iz Udruženja BukvArt, osvanuli su na 16 autobuskih stajališta u Kruševcu. Reč je o tradicionalnoj aktivnosti povodom Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, kada se na pomenutim stajalištima postavljaju novi radovi.

Nina i Luka su među onima čiji su radovi izloženi. Ponosni su, kako su nam kazali, zbog toga. Smatraju da je ovo dobar način da sugrađanima, kroz radove pokažu šta misle o određenoj temi. Stvarali su na temu “Fragmenti sreće”.

Nina Veljović, Odjek.rs
Nina Veljović / FOTO: Odjek.rs

Nina Veljović (18), upisala je slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Nišu i uskoro odlazi na studije. Njen rad je stajalištu kod nekadašnjeg restorana Madera, na ulazu u Kruševac, a nacrtala je pogled u retrovizor, u kome se vidi silueta devojke, koja se vraća u grad.

To mi mnogo znači jer krećem na studije i biće mi drago da se vratim u Kruševac. Na radu piše: „Dom je tamo gde je i sreća“. Ovo je već četvrta godina da učestvujem na ovim izložbama, to mi veoma znači jer mogu da pokažem ljudima svoje mišljenje o gradu, svetu.

Učestvovanje na radionicama za Luku Ćetkovića (17), koji je završio drugu godinu na društvenom smeru u Gimanziji, je mnogo više od crtanja i slikanja:

Luka Ćetković, Odjek.rs
Luka Ćetković / FOTO: Odjek.rs

Ovo je način da upoznam druge ljude, da se družimo. Za izložbu sam nacrtao mušku i žensku figuru, vidi se da razmišljaju jedno od drugom, sa porukom da je ljubav svuda oko nas.

Radionice su, kako je podsetila akademska slikarka Marija Ćirić, održane u okviru Lokalnog plana akcije za mlade, a ove godine su nastali fantastični radovi:

Mladi su pokazali šta su za njih fragmenti sreće, koji su to trenuci koje su preživeli u gradu, šta nose u srcima, s obzirom na to da ozbiljnu generaciju ispraćamo na dalje školovanje.

Ona je najavila da bi uskoro trebalo da budu završeni i mozaici, urađeni u okviru radionica, u saradnji sa ovdašnjim Sportskim centrom. Reč je o simbolima grada, koji će biti ugrađeni u šetalište od Hale sportova do otvorenih bazena.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *