Mladi iz dijaspore zasadili drvo prijateljstva

drvo prijateljstva, portal odjek

U Parku prijateljstva u Kruševcu, danas su učesnici „Omladinskog kampa 2023“ zasadili drvo jasena, kao simbol prijateljstva grada domaćina i mladih iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Stotinak dece iz dijaspore, tokom tri dana, imalo je priliku da se upozna sa tradicijom, kulturom i istorijom našeg kraja, te da sa vršnjacima sklope nova prijateljstva.

park prijateljstva, odjek.rs

Mladi koji su poslednjeg dana boravka u Lazarevom gradu zasadili drvo prijateljstva kažu da je Kruševac izuzetno lep grad i dobar domaćin, da su u prethodna tri dana dosta toga videli i naučili o njegovoj istoriji i kulturi, te da će prijateljstva sa vršnjacima sklopljena u okviru kampa, nastaviti da neguju.

Devojčica Evgenija Škipina je iz Mokrog, opština Pale, kao najveći utisak sa kampa navodi izlet na Jastrebac.

Izdvojila bih Avantura park, penjanje na veštačku stenu, šetnju šumom i obilazak crkve Svete Petke na toj planini. Volela bih da ponovo dođem u Kruševac, nadam se da će biti prilike, a u međuvremenu ću ostati u kontaktu sa ostalom decom.

Anđelin Baetin je iz Kopra, oduševljena je Mozaik salom u Gradskoj kući, a uživala je i u druženju upriličenom na ovdašnjim bazenima.

Sve je bilo lepo, dosta smo videli i naučili, a najlepše je što sam stekla nove prijateljice, među njima i Lanu sa kojom ću sigurno ostati u kontaktu.  

Za Vesnu Nikić iz Kopra, najveći utisak je obilazak crkve Lazarice i prijem u Mozaik Sali Gradske uprave.

-Ovo je dobar način da sačuvamo našu srpsku kulturu, da se upoznamo,  družimo. Kada se ovako iz različitih krajeva okupimo na jednom mestu, onda shvatimo da nas nema malo.

Vesna Bajić Stoiljković ( Amatersko kulturno umetničko društvo Kolo, Kopar), smatra da ovakvi kampovi imaju veliki značaj za naše ljude koji žive u dijaspori.

Divan projekat ali i veliki poduhvat, nije mala stvar organizovati kamp sa ovoliko dece. Mi smo prilično zatvoreni u našim sredinama i ovo je nešto što nama u dijaspori zasita nedostaje.

Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnice, kazala je da se nada da će gosti poneti lepe utiske i da će poželeti da ponovo dođu u naš grad.

Priremili smo bogat program, potrudili smo se da upoznaju grad Kruševac na najlepši mogući način. Cilj ovog projekta je očuvanje naše kulture, tradicije, našeg srpskog jezika, a mladi iz dijaspore koji su učesnici kampa, kako smo saznali od njihovih predstavnika, četvrta su generacija koja živi u inostranstvu.

park prijateljstva, odjek.rs

Večeras, nakon defilea kulturno umetničkih društava u centru grada, od 21 čas, na Trgu kosovskih junaka, počinje koncert pop pevača Željka Vasića, čime će „Omladinski kamp 2023“ i zvanično biti završen.

Međunarodni omladinski kamp grad Kruševac organizuje uz finansijsku podršku Kabineta ministra bez porfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom. Uz promociju našeg kulturno- istorijskog nasleđa i povezivanje mladih iz dijaspore sa vršnjacima iz matice, ovaj međunarodni kamp ima za cilj uspostavljanje saradnje na svim poljima, te dalje unapređenje tih odnosa, gde je u planu da mladi iz Kruševca u narednom periodu posete svoje vršnjake iz dijaspore.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *