Mladi iz Ćićevca i Zagreba: Gde mir počinje, tu predrasude prestaju!

okular, mladi, odjek.rs

Piše: Nikola Bogojević

Prošlost, politika, devedesete, predrasude. Kada bi ovo bila asocijacija, konačno rešenje bi bilo- povezivanje mladih sa Balkana i rad na izgradnji mira. Ova važna tema tiče se svih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije, naročito mladih koji, iako nisu bili deo sukoba koji su tada zadesili ove prostore, ipak žive u interpretaciji tih dešavanja od strane starijih iz svoje okoline.

Mnogo je priča o očuvanju mira, ali da bi se očuvao, mir mora da postoji. Kako su predrasude deo naše svakodnevice, Udruženje Okular odlučilo je da krene u „pohod na mir” među mladima iz Hrvatske i Srbije. Prvi korak na tom putu bio je uspostavljanje saradnje sa mladima, te organizovanje studijske posete mladih Zagrepčana i Zagrepčanki u opštinama Ćićevac i Kruševac.

mladi okular, odjek.rs

Polovini mladih iz Hrvatske ovo je bio prvi kontakt sa Srbijom i želja nam je da u budućnosti nastavimo saradnju sa ovim sjajnim mladim ljudima, jer vidimo da ima mnogo prostora za rad na ove teme. Ukoliko svi damo svoj mali doprinos makar i ovakvom jednom četvorodnevnom razmenom, mislimo da će naredne generacije živeti mnogo skladnije i u miru- mišljenja su u Okularu.

Poseta Narodnom muzeju u Kruševcu, Umetničkoj galeriji, Kući Simića, ali i drugim kulturnim i istorijskim znamenitostima, bili su sastavni deo ovog prijateljskog druženja. Gošće iz Hrvatske razgovarali smo o načinim prevazilaženja predrasuda koje postoje između naša dva naroda.

-Kada govorimo o predrasudama, najviše me je rastužila ona da nije bezbedno da dolazimo u Srbiju, da je to tamo negde i da se tamo ne ide. U ovoj našoj grupi, koja je došla ovde, nas četvoro dolazili smo i pre u Srbiju, dok druga polovina nije nikada bila. Iz mog dosadašnjeg iskustva nikada nisam imala ni jedan problem i mislim da je najbolje rešenje da dođemo i vidimo kakva je situacija zapravo i spoznamo da je zapravo sve isto kao i kod nas- kazala je  Zrinka Suk iz Udruženja mladih “Ocean znanja” iz Zagreba.

Zrinka je mišljenja da predrasude dolaze iz neznanja, te da kroz različite fondove i konkurse namenjene udruženjima koja se bave mladima, treba omogućiti što većem broju mladih da se međusobno upoznaju, da zajedno rade na razbijanju predrasuda.

Povezivanje mladih iz Hrvatske i Srbije, odnosno, Ćićevca i Zagreba, deo je projekta “I ja tebe želim da upoznam”, koji je podržan u sklopu projekta „Jačanje inkluzivnih glasova žrtava, transformisanje narativa“ koji sprovode Građanske inicijative, Integra, Nova društvena inicijativa, Mirovna Akcija, Mirovni pokret PAX i Međunarodni centar za tranzicionu pravdu, a finansira Evropska unija.

Nikola Bogojević, aktivista Udruženja „Okular“

Foto: Okular

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *