Mladi glumci iz Kruševca nastupaju na BITEF-u

Komunikacija, Kulturociklin, Odjek.rs

Predstava „Komunikacija“, u kojoj igraju mladi iz Kruševca, nastala u koprodukciji OŠ „Sveti Sava“ i neformalne umetničke grupe „Kulturociklin“, igra u okviru ovogodišnje BITEF Polifonije.

Predstava je rađena po tekstu odeljenja V/1  OŠ „Sveti Sava” uz dramsko – pedagoški rad i vođenje Sandre Maksimović, koja potpisuje režiju.

Mladi iz Kruševca nastupiće u ponedeljak, 9. oktobra na 24. BITEF Polifoniji koja je, kao prateći program BITEF-a, posvećena ulozi pozorišnih umetnika i drugih stvaralaca u radu s mladima.

Inače, ove godine se BITEF Polifonija odvija pod naslovom „Dvorište, šuma, džungla“, a osim izvođenja predstava predviđeno je održavanje okruglog stola “Zašto škola, zašto pozorište”, čiji je jedan od učesnika Sandra Maksimović, kao mentor pomenutog projekta.

Predstava „Komunikacija“ nastala je primenom drame u obrazovanju, kroz osmomesečni procesni rad na časovima Medijske pismenosti.

Baveći se temom komunikacije i govora kao kompleksne ljudske sposobnosti kojom se prenose misli i osećanja drugim ljudima i kojom se povezuje, razume, oseća i misli, dvadesetoro učenika petog razreda je radeći na ovoj predstavi davalo glas svemu što je bilo ućutkano i usamljeno, tražeći način da ga kaže, podeli, da ga razume. I komunicirajući međusobno, najzad je stalo i pred druge i sa prostora scene (još jednog slobodnog i sigurnog prostora ljudskosti!) podelilo svoja osećanja i misli  – navela je rediteljka Sandra Maksimović.

Podsetimo da je predstava „Komunikacija“ ranije osvojila prvo mesto za najbolju predstavu 19. Festivala pozorišnog stvaralaštva osnovnih škola Grada Kruševca (FEŠT).

Takođe, kruševačka neformalna umetnička grupa „Kulturociklin“ je tokom proteklih godina osvojala brojna priznanja za predstave. Poslednja u nizu je pobeda na 11. Juventafestu, predstižnom internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva, koji okuplja najbolje umetničke inicijative u ovom delu Evrope.

J.B.

Foto: Sandra Maksimović 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *