Mlade Kruševljanke zablistale na državnom takmičenju u ritmičkoj gimnastici!

Mlade Kruševljanke, okupljene u Klubu ritmičke gimnastike “Nika” postilgle su odlične rezultate na nedavnom državnom prvenstvu. U Kruševac su kadetkinje tog kluba donele srebrne medalje osvojene u C grupnim vezbama (obruč), a u kategoriji mlade juniorke osvojile su 3. mesto (obruč).

Trenerka KRG “Nika”, Oksana Avramović, kaže za Odjek da je konkurencija bila veoma jaka i da je zadovoljna postignutim rezultatima, iza kojih stoji veliki rad i trud. Potrebno je mnogo vremena, dodala je, kako bi se jedna grupna kompozicija navežbala za takmičenje.

Oksana Avramović, trenerka je koja se svim srcem daje u svom poslu, a rezultati  su nesto u čemu kasnije uživaju i deca i ona. Objašnjava da su prednosti bavljenja ritmičkom gimnastikom višestruke, deca postaju brza i fleksibilna, razvija  im se osećaj za ritam, a sa rekvizitima i motorika.

Klub “Nika” broji 70-ak članica, uzrasta 5 do 16 godina.  One u takmičarski program kreću od šeste godine. Ritmička gimnastika obuhvata vežbe sa i bez rekvizita. Kako su devojčice odrastaju, tako se ubacuju rekviziti. Prvi i najlakši je obruč, zatim lopta, slede vijača, čunjevi i trake. Takmiče se u grupnim vežbama: vežbe C (8 do 14 devojčica)  i vežbe B (4,5 ili 6 devojčica).

Najtalentovanija deca takmiče se i individualno. To je ujedno san svake devojčice koja se bavi ritmičkom gimnastikom. Treniraju do dvadesete godine, dok je moguće učešće na takmičenjima.

Na nedavnom nadmetanju, održanom prošlog vikenda u Svilajncu, učestvovalo je oko 600 takmičarki iz Srbije.

U narednom periodu predstoji kraća pauza, kada su takmičenja u pitanju, a onda priprema za Zlatibor. Klub “Nika”, za sada, učestvuje samo na takmičenjima u našoj zemlji.

M.M.D. – D.P.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *