Miriše li vaša ulica na pečene paprike?

paprika, odjek.rs

Sniženu cene ajvara u pojedinim marketima, koji je po proceni kupaca „ približno ukusan kao i domaći“ mnogi su ovih dana iskoristili da obezbede zimnicu. Građani/ke kažu da je paprika ove godine toliko skupa da se uopšte ne isplati praviti ajvar.

I pre tri godine, kada je paprika koštala 120 dinara po kilogramu, mnogi su odustajali od pripreme ajvara. Na sadašnju cenu, retko ko ga sprema.

Za teglu ajvara potrebno je najmanje tri kilograma paprika, pa i pet ako hoćete maksimalno da upržite. I cena od 120 dinara je bila neprihvatljiva, a ako sada kilogram paprike košta od 200 pa sve do 330 dinara, pa ulje koje je potrebno, drva ili utrošena struja, onda se stvarno ne isplati praviti ajvar. Moja plata je skoro ista kao i pre tri godine, a ni tada se nije isplatilo- kaže  sugrađanka koja prvi put ove godine neće praviti ajvar.

I na kvantaškoj pijaci paprika je skuplja nego prethdonih godina. Od 60 dinara po kilogramu, koliko se ranije mogla kupiti na veliko, dostigla je cenu od 140 dinara pa naviše. .

-Nekada su sve ulice u gradu mirisale na pečenu papriku, od septembra pa sve do kasne jeseni. Ove godine tek ponegde osetite taj miris. Neko će da kaže da se nema vremena, da su svi u nekoj žurbi. To sigurno nije razlog. Verujem da bi mnogi izdvojili vreme, ovde ljudi vole domaći ajvar, ali se nema novca- mišljenja je jedan sugrađanin.

Zbog cene paprike ili nedostatka vremena, tek mnogi su pohrlili u markete ovih dana, kako bi kupili ajvar po sniženoj ceni:

-Tegla košta manje od 400 dinara, ajvar je od pečenih paprika i nije loš. Sigurno nije isti kao domaći, ali je vrlo sličan, ništa mu ne fali. Kupila sam 15 tegli, kupiću još neku čim primim platu.

Zbog paprene cene paradajza ( od 200 dinara pa naviše), mnogi ove godine odustaju i od pripreme mlevenog paradajza u flašama. Kako ni ostalo povrće nije jeftino, izgleda da će ove godine police za zimnicu kod većine ostati prazne.

D.P.

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *