„Milka Zdravinjka“, godinu dana kasnije

mlekomat, odjek.rs

Godinu dana nakon što je na Novoj zelenoj pijaci postavljen prvi i za sada jedini mlekomat u Kruševcu, sugrađani i dalje rado toče mleko „na dugme“. Kupci kažu da za razliku onog koje kupuju u marketima, ovo mleko ima ukus „kao nekada“ i „prst kajmaka“. Sveže mleko stiže sa farme porodičnog gazdinstva Đurđević u Zdravinju i prema navodima vlasnika aparata, punomasno je i bez aditiva. Na ovu vrstu prodaje, Đurđevići su se odlučili u trenutku kada više nisu imali računicu da mleko daju na otkup.

„Milka Zdravinjka“, aparat sa naslikanom kravicom koja namiguje, ime je dobio po kravi koja daje najbolje mleko na porodičnom gazdinstvu Đurđević. Kada je krajem prošle godine postavljen na ovdašnjoj zelenoj pijaci, u celoj Srbiji su postojala još samo dva takva aparata, pa su tada mnogi iz čiste znatiželje „pritisli dugme“.

mlekomat, odjek.rs
Sveže mleko na “dugme” / Foto: Odjek.rs

Uvek sam kupovala fabrički upakovano mleko i čisto sam htela da uporedim kakvog je ukusa ovo za koje kažu da dolazi direktno sa farme. Razlika je velika, ovo mleko ima drugačiji i lepši ukus, a kada sam ga skuvala, „pokupila“ sam i kajmak. Mleko u marketima je inače „slabo“, a posebno je izgubilo na kvalitetu nakon poslednje nestašice, čini se da je sada u tetrapaku mnogo više vode, a i nekako ne deluje kao pravo – kaže sugrađanka S. Petrović.

Mleko sa ovog aparata prodaje se u flašama, može se kupiti od pola litra pa naviše, u svojim ili flašama koje se prodaju pored mlekomata. Čuva se na temperaturi od 2 do 3 stepena, a u slučaju da dođe do nekim tehničkih problema sa hlađenjem, koji bi doveli do podizanja temperature, automat odmah blokira dalju prodaju.

proizvodnja mleka, odjek.rs
Priprema za transport / Foto: Odjek.rs
mleko, odjke.rs
Sveže mleko / Foto: Odjek.rs

-Kontrolu kvaliteta mleka radi Veterinarski zavod iz Kraljeva i kupci u svakom  smislu mogu biti potpuno sigurni da je ovo mleko bezbedno za upotrebu. Mleko se muze u prohromskim kantama, a pre muže svaki put obavezna je dezinfekcija vimadi i muzilica. Ono se procedi pre ulaska u laktofriz u kome se, kako se ne bi pokvarilo, održava temperatura od dva do četiri stepena. Iz laktofriza se prebacuje u veće prohromske kante, te odvozi do mlekomata koji stalno meša mleko na određenoj temperaturi. Svakog jutra donosimo sveže pomuženo mleko, iako ovo koje je u mlekomatu bezbedno može da stoji tri do četiri dana- kaže Milan Đurđević, sin vlasnika poljoprivrednog gazdinstva koje je pokrenulo priču sa mlekomatom, Dragiše Đurđevića.

Inače, na porodičnom imaju Đurđevića žive tri generacije, roditelji, dva brata, njihove supruge i šestoro male dece. Uzgoj krava im je porodična tradicija, a da mleko sa svoje farme „pretoče“ u mlekomat odlučili su u trenutku kada više nije bilo nikakve računice da ga daju na otkup. Kada više nisu mogli ni troškove da pokriju, prodali su dve krave.

muža krava, odjek.rs
Krava Milka Zdravinjka / Foto: Odjek.rs

Ostalo nam je tada sedam krava. Zbog loše otkupne cene više nam se nije isplatilo da mleko dajemo na veliko, pa smo krenulo da proizvodimo sir i da prodajemo mleko na litar, komšijama, prijateljima… Kako je u to vreme u Čajetini otvoren prvi mlekomat u Srbiji, odlučili smo da nabavimo taj aparat. Put od ideje do realizacije nije bio lak, bilo je puno papirologije i još mnogo uslova koje je trebalo ispuniti. Konačno, krajem prošle godine mlekomat je postavljen na pijaci, prvi i za sada jedini u našem gradu – kaže Milan.

muža krava, odjek.rs

Pored ovog, Đurđevići se bave drugim poljoprovrednim poslovima. U radove na ovom gazdinstvu uključena je cela porodica i bez obzira što posao nije lak, Milan i njegov brat Dalibor budućnost vide u ovom selu. Nadaju se da će njihova deca ovde ostati, te da će nastaviti porodičnu tradiciju.

D.P.

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *