Međunarodni reli oldtajmera: Nostalgija na točkovima

Od oko 140 oldtajmera, koliko ih je prikazano na nedavno održanom Međunarodnom reliju oldtajmera u Vrnjačkoj Banji i Aleksandrovcu, jedna od atrakcija bilo je i vozilo Fijat Balilla iz 1937. godine.

To je ujedno bio i najstariji dvotočkaš na ovoj manifestaciji koju već tradicionalno organizuje Oldtajmer klub Vrnjačka Banja. Vlasnik tog automobila je Slovenac. Iako u izvanrednom stanju, ovaj auto svetlo braon boje doteran je u prikolici.

Posebno interesantan oldtajmer prikazan na ovoj manifestaciji, u vlasništvu učesnika iz Srbije, bio je Mini Cooper Works, 219-ti po redu, od ukupno 250 proizvedenih komada na svetu. Zbog same činjenice da se na našim ulicama našlo jedno od tih vozila, mnogi su poželeli da se slikaju pored ovog četvorotočkaša.

Atrakcija je svakako bio i drveni automobil, replika Forda T na čijoj je izradi ponosni vlasnik radio skoro osam godina. Auto ima motor, u voznom je stanju i može da dostigne brzinu do 60 kilometara na sat.

Zoran Binić, sekretar Oldatajmer kluba Vrnjačka Banja, osnovanog 2019. godine, kaže je ljubav prema starim automobilima nešto posebno, te da pored velikog broja učesnika, ovakve manifestacije okupljaju i značajan broj znatiželjnih posetilaca.

Ljudi su radoznali da dođu i vide vozila koja se „više ne rade“, da „prošetaju“ u neka stara vremena. Iako neka od tih vozila vrede i po 200 ili 300 hiljada evra, za vlasnike su ona neprocenljiva i ne postoji novac za koji bi se odrekli svojih četvorotočkaša. To je posebna ljubav, strast, oni na ovu manifestaciju dolaze kako bi pokazali svoje automobile i razmenili iskustva sa ostalim vlasnicima- kaže Binić, dodajući da su sva vozila koja su predstavljena na ovoj manifestaciji registrovana i u voznom su stanju.

Kao problem kada je u pitanju ovaj hobi, Binić navodi to što Srbija nema Zakon o oldtajmerima.

Nemamo zakon i to je veliki problem, jer se ne mogu carniti uvezena vozila. Problem su i delovi, vlasnici se na razne načine dovijaju da ih nabave. Problem je i registracija, ali i popravke. Nema dovoljno kvalitetnih majstora za popravku starih automobila, pa su vlasnici prinuđeni da ih sami popravljaju.

Ovogodišnji reli oldajmera u Vrnjačkoj Banji i Aleksandrovcu okupio je veliki broj zaljubljenika u stara vozila ali i ostale znatiželjne posetioce koji su uživali u draguljima prošlih vremena. Među vlasnicima koji su na ovu manifestaciju došli da pokažu svoje automobile i razmene iskustva sa ostalim zaljublejnicima u stara vozila, pored domaćih, bilo je i učesnika iz Bugarske, Makedonije, Slovenije, Grčke, Mađarske, Rumunije.

D.P.

Foto: Oldtajmer klub Vrnjačka Banja

Foto: privatna arhiva, Svetlana Ivanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *