Mangnetna rezonanca dojke od sada i u kruševačkoj Bolnici

U Službi za radiološku dijagnostiku Opšte bolnice Kruševac, od nedavno se radi i magnetna rezonanca dojke. Do kraja ove godine, prednost će imati pacijentkinje koje su dobile uput od ovdašnjeg onkološkog konzilijuma i već duže čekaju na taj pregled.

Do kraja godine, planirana je i edukacija iz Core biopsije dojke (medicinska procedura koja se koristi za ispitivanje tkiva dojke i predstavlja deo obaveznog dijagnostičkog algoritma u svetu), te nabavka instrumenata neophodnih za izvođenje te procedure, čime će biti zaokružena kompletna dijagnostika dojke.

Pre nego što se uradi magnetna rezonanca dojke, radi se mamografija i ultrazvučni pregled i na osnovu tih nalaza indikuje se magnetna rezonanca. Do sada, ovu dijagnostičku proceduru pacijentkinje iz Kruševca i Rasinskog okruga, obavljale su u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Inače, Kruševac je magnetnu rezonancu dobio u decembru 2021. godine a sa radom se otpočelo u martu naredne godine. Dijagnostikom dojke u Službi se trenutno bave tri lekara.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *