Mali vodič kroz izbore: O rokovima za predaju lista i biračkim odborima

Skupština Grada, Odjek.rs

Za 17. decembar ove godine zakazani su izbori za narodne poslanike (parlamentarni), potom lokalni izbori u delu lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su Kruševac i sve opštine Rasinskog okruga, gradski izbori u Beogradu, a najavljeno je raspisivanje pokrajinskih, odnosno izbora za Skupštinu Vojvodine.

Građani i građanke Kruševca glasaju na izborima za narodne poslanike (parlamentarnim) te na lokalnim izborima, na kojima se biraju odbornici Gradske Skupštine.

Predsednik kruševačke Gradske izborne komisije, Dragoljub Arsić, za naš portal objašnjava da je rok za podnošenje izbornih lista najkasnije 20 dana pre dana glasanja, odnosno do 26. novembra:

Gradska izborna komisija (GIK) je dužna da donese odluku o izbornoj listi u roku od 48 sati od njenog podnošenja.

Što se tiče biračkih odbora, oni se imenuju najkasnije 10 dana pre glasanja, odnosno do 6. decembra.

Birački odbor u stalnom sastavu čine predsednik, dva člana, zamenik predsednika i dva zamenika člana. U slučaju istovremenog održavanja izbora za narodne poslanike i izbora za odbornike predsednik biračkog odbora, dva člana i tri zamenika člana se imenuju na predlog poslničkih grupa u Narodnoj Skupštini, tako da broj predsednika, članova i zamenika člannova u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji određene lokalne samouprave koji pripada poslaničkoj grupi, mora da bude srazmeran njenoj zastupljenosti u Narodnoj Skupštini, a zamenik predsednika biračkog odbora i jedan član biračkog odbora imenuju se na predlog odborničkih grupa u Skupštini tako da broj zamenika predsednika i članova u stalnom sastavu svih biračkih odbora na području lokalne samouprave koji pripada odborničkoj grupi, mora da bude srazmeran njenoj zastupljenosti u Skupštini – objašnjava Arsić.

U birački odbor u proširenom sastavu ulaze član i zamenik člana koje predloži podnosilac proglašene izborne liste kandidata za narodne poslanike kao i podnosilac izborne liste kandidata za odbornike. Ako je ista politička stranka, koalicija odnosno ista grupa građana predlagač kandidata za narodne poslanike, odnosno kandidata zaodbornike, u birački odbor u proširenom sastavu može da predloži samo jednog člana i jednog zamenika.

Inače, prema podacima Gradske izborne komisije, na lokalnim izborima održanim u junu 2020. godine ukupan broj birača na području Kruševca, upisanih u birački spisak bio je 106.940, dok je na parlamentarnim izborima 3. aprila 2022. godine ukupan broj upisanih birača u birački spisak bio 106.692.

Gradska izborna komisija još nije donela odluku o određivanju biračkih mesta. Kada to bude učinjeno odluka će biti objavljena na sajtu Grada Kruševca i na sajtu Republičke izborne komisije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *