Mali vodič kroz izbore: Do kraja meseca uvid u birački spisak

biracki spisak, Odjek.rs

U susret lokalnim izborima, koji se održavaju 17. decembra, Gradska uprava Kruševac je izložila na uvid deo jedinstvenog biračkog spiska za područje Kruševca. Uvid traje do 1. decembra.

Uvid se vrši putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni. U skladu sa Zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, uvid u Jedinstveni birački spisak, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave https://upit.birackispisak.gov.rs/ unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskog broja lične karte – navedeno je u obaveštenju Gradske uprave.

Zahtev za upis, odnosno promenu u biračkom spisku, građani sa prebivalištem mogu podneti Gradskoj upravi radnim danima od 7 i 30 do 20 časova, te subotom i nedeljom od 7 do 15 časova, najkasnije do zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska, 1. decembra u 24 sata.

Takođe, građanima je omogućeno da preko Portala eUprava podnesu elektronski zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku i da im se dostavi rešenje kao elektronski dokument. Svaka promena u biračkom spisku zasniva se na donošenju odgovarajućeg rešenja koje do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 1. decembra donosi Gradska uprava Kruševac, a od 2. decembra do 13. decembra do 24 časa rešenja donosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a zahteve građani mogu podneti direktno Ministarstvu ili Gradskoj upravi Kruševac.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zaheva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Nakon donošenja Odluke o raspisivanju izbora u birački spisak pravo upisa imaju i maloletna lica koja biračko pravo stiču do 17. decembra, odnosno na dan održavanja izbora.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *