Loše vremenske prilike smetaju svima, šta nam je činiti?

Visoku vlažnost vazduha i temperaturu preko 30 stepeni teško podnose i najzdraviji. Mladi se žale na nervozu, napetost i pad koncentracije, hronični bolesnici na pojačane zdravstvene tegobe, a ovo vreme negativno utiče i ljude sa psihičkim problemima.

Broj intervencija Službe hitne medicinske pomoći povećan je za oko 20 odsto, a za pomoć se podjednako javljaju i stariji i mlađi sugrađani/ke.

– Najteže je starijim licima i hroničnim bolesnicima, kardiovaskualrnim, dijabetičarima i osobama sa opstruktivnim bolestima pluća. Tegobe se javljaju i kod mlađih sugrađana, čak i kod srednjoškolaca- kaže Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Zbog velike vrućine, kako navodi naša sagovornica, može da dođe do pada krvnog pritiska, dehidracije…

-Preporuka je da se, ukoliko nije neophodno, ne izlazi napolje u najtoplijem delu dana. Za boravak na otvorenom savetuje se svetla garderoba, šešir ili kapa kao zaštita od sunca, kao i obavezno nošenje flašice sa vodom. Zbog ovakvih vremenskih prilika česti su i kolapsi na javnom mestu, a dešavaju se i starijima i mlađima.

Kardiovaskularni bolesnici hitnu medicinsku pomoć traže zbog nemogućnosti da regulišu krvni pritisak čak i pored redovne terapije, zbog poremećaja srčanog ritma, a pacijenta sa ostruktivnim bolestima pluća zbog gušenja.

U prethodnih nedelju dana primetno je i pogoršanje stanja kod epileptičara-  učestaliji napadi. Tegobe su pojačane i kod pacijenata sa psihičkim problemima, ali i kod naizgled zdrave populacije koja se žali na nervozu, napetost, pad koncentracije.

dr Marija Baltić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći

-Javljaju se i pacijenti sa alergijskim reakcijama, crvenilom na koži, gušenjem, peckanjem u očima, kašaljem…Oni koji su inače skloni alergijama trebalo bi sa sobom da nose antihistaminik za prvu pomoć. Kako je ovo vreme kada se dešavaju i ujedi krpelja, komaraca i drugih insekata, za boravak u prirodi savetuje se upotreba repelenata, nošenje odeće dugih rukava i nogavica …

Doktorka Baltić upozorava i na rizike neadekvatne upotrebe klima uređaja.

-Pre ulaska u vozilo obavezno treba otvoriti vrata i prozore da bi se izjednačila temperatura vazduha, a nakon vožnje u klimatizovanom vozilu neko vreme pre izlaska bi trebalo isključiti klimu, kako organizam ne bi doživeo temperaturni šok.

Kako visoke temperature utiču i na pad koncetracije, savetuje se i oprez u saobraćaju.

-Povećan je broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju i vozači automobila i trotineti, ali i pešaci.

S obzirom da je juče krenula i sezona kupanja na otvorenim  bazenima, doktorka Baltić savetuje kupače da ne skaču u hladnu vodu, odnosno, da se pre ulaska nakvase i da postepeno uđu u bazen.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *