„Ljubičasti novembar“ za male „divove“!

ljubicasti novembar, odjek.rs

Kao znak podrške našim najmlađim i najhrabrijim stanovnicima, prevremeno rođenim bebama, danas će u gradovima širom naše zemlje, zgrade biti osvetljene ljubičastom bojom. Srbija će večeras zasjati za svu decu koja su već na rođenju naučila kako se vode najteže bitke i kao znak podrške roditeljima koji strepe za svoju decu u bolnicama, na inkubatorima, aparatima. U Kruševcu će, tim povodom, večeras zasvetleti zgrada Gradske uprave.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece (17. novembar) i podizanja svesti javnosti o problemu prevremenog rođenja, Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali div“, u saradnji sa gradovima i opštinama, organizuje osvetljavanje zgrada širom Srbije.

Akcija je poznata pod nazivom “Ljubičasti novembar” i, kao podrška prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima, od 2015. godine sprovodi se u 30-tak gradova širom Srbije.

Iz Udruženja „Mali div“ podsećaju da se u svetu svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, u Srbiji više od 4.000, odnosno, 11 beba svakoga dana.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.  Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću, a neke od njih ugrožavaju im život. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška napredne medicinske tehnologije i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka– navodi se u saopštenju Udruženja “Mali div”.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od porodice, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje traje čak i više meseci. U tim okolnostima, njihovi roditelji izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoći, krivici, anksioznosti, strahu…

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, 2010. godine osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije ,,Mali Div” koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice. Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu.

Svi projekti se realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, zahvaljujući kojima su osmišljeni tako da konstruktivno i kvalitetno doprinesu zajedničkim naporima lekara i roditelja za što bolji ishod lečenja i razvoja prevremeno rođenih beba. Udruženje ,,Mali Div,, sarađuje sa drugim nacionalnim udruženjima širom Evrope i sveta, uz podršku Evropske fondacije za brigu o novorođenčadi (EFCNI).

Inače, prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja trudnoće. U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto. Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja, teškoće u mentalnom razvoju, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

D.P.

Foto: fejsbuk stranica Udruženja “Mali div”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *