Lidija Užarević povodom  dve decenije FeŠT-a – Nema iskrenijih na sceni od mladih

Pre 20 godina začeta je ideja koja je prerasla u tradiciju – pokrenut je Festival školskog teatra, popularni FeŠT. I ove godine, Kruševljani i Kruševljanke će, u Beloj sali Kulturnog centra, gledati predstave u okviru tog takmičarskog festivala. Učestvuju učenici osnovnih škola, a FeŠT traje od 17. do 27. aprila.

Lidija Užarević, urednica dramskog programa Kulturnog centra, imala je jednu od krucijalnih uloga u razvijanju FeŠTA. Sada je već višegodišnji član stručnog žirija, a ranije je bila jedna od organizatorki Festivala

Kulturni centar i Kulturno – prosvetna zajednica su tada bile odvojene ustanove, međutim, to nije sprečilo rađanje ideje o samom festivalu. Pomisao se rodila kod tadašnjih kulturnih radnika, Milovana Ćetkovića (radnik KPZ-a), Zorice Duković (jedna od tadašnjih urednica u KCK) i Branislava Nedića (upravnik Kruševačkog pozorišta, tadašnji umetnički direktor) – podseća Lidija Užarević.

Prvih nekoliko godina, FeŠT se odigravao na pozorišnim daskama, međutim, zbog trajanja festivala, premešten je u Belu salu Kulturnog centra. KCK se tako uključuje u organizovanje FEŠT-a, a istovremeno se KPZ pripaja toj ustanovi:

Kruševac je grad glumaca, u jednom trenutku se javila potreba za školski teatar, koji nije sekcija niti amatersko pozorište. Učenici su bili, jesu i biće u prilici da, uz pomoć nastavnika/ca, pedagoga/škinja i drugih mentora stupe na scenu.

Pored bogate kulture koju naš grad poseduje, ovaj festival je jedinstven u zemlji, možda i šire. Iako postoje mnoga takmičenja koja se baziraju na istom uzrastu, FeŠT je direktno povezan sa svim školama u Kruševcu. Bitno je pomenuti i Tin Fest, koji je pokrenut tri godine nakon FeŠT-a, a zbog interesovanja mladih učesnika.

FEŠT u svom ocenjivačkom sastavu ima stručni, ali i vršnjački žiri. Uloge žirija su važne. Pored ocenjivanja, koje svakako pripada obema stranama, u vršnjačkom žiriju učenici imaju priliku da se edukuju o kulturi, botnonu u pozorištu i drugim aspektima. Širenje znanja i razvijanje kritičkog mišljeja, kao i takmičarskog duha, neophodno je za razvoj mladih – objašnjava naša sagovornica.

Ovaj festival, dodaje, nije uticao samo na kulturnu istoriju grada, već se iskustva dele i primenjuju u drugim aspektima poput školskih priredbi, izvedbi za obeležavanje dana škole, razmena učenika:

Deca koja provedu određeno vreme na sceni, ne moraju znati u osnovnoj školi da li će se baviti umetnošću, ali dosta njih se ipak za to opredeli. Kao uspešne primere imamo mnoge pojedince, koji su se nakon studija vratili u Kruševac i povratkom ga obogatili. Zbog FeŠTa i Tin Festa nastale su današnje grupe “Pozorište Čkalja” i “Kulturociklin” koji već duže vreme grade svoju stalnu publiku u i van Kulturnog centra. Grad je prepoznao kvalitet našeg festivala, i to je evidentno kroz podršku koju nam daju. Do ove godine se festival probio do tih mera, da će prva predstava ovogodišjeg FeŠTa biti odigrana i na daskama Kulturnog centra Beograd. Tom prilikom će se učenici takmičiti sa drugim grupama i organizacijama glumačkog karaktera.

FeŠT i Tin Fest su se pokazali kao održivi festivali. Naša sagovornica Lidija Užarević je o funkcionalnosti tih festivala govorila na Bazartovoj konferenciji u Ateljeu 212, kada je tema bila “O školama i kulturnim centrima”. Centar za kulturni razvitak je prepoznao i pozvao KCK na tu konferenciju, to je bio jedan od pokazatelja da je ovo primer dobre prakse.

Festival školskog teatra je izuzetno uspešan, postoji dve decenije čime potvrđuje kvalitet organizacije i potrebu publike, koja svoje večernje časove u drugoj polovini aprila rezerviše za FeŠT. Festival školskog teatra je otvoren za sve profile publike. Predstave traju do sat vremena, teme su savremene, te mogu biti interesantne različitim uzrastima.

Međutim, šta ako bi FeŠT izašao iz ove forme i proširio se?

Učestvovali smo na mnogim regionalnim takmičenjima za mlade i videli smo principe funkcionisanja. Ukoliko bismo to primenili na ovaj festival, morali bismo da promenimo propozicije i uvedemo eliminativne tačke u procesu. Nadam se da će novi mladi ljudi uneti novu energiju i nove ideje te da će tako unaprediti postojeći festival – dodaje Lidija Užarević.

Naša sagovornica preporučuje da odgledamo ovogodišnje predstave uz poruku da “niko na sceni nije iskreniji od dece i mladih”.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *