Lazar Simić: Prva medalja na Svetskom prvenstvu u karateu

Na Svetskom prvenstvu u karateu, nedavno održanom u Portou u Portugaliji, Karate kluba “Kruševac” je, nastupajući za reprezentaciju Srbije, ostvario veliki uspeh. Naši mladi karatisti dostojno su predstavi svoju zemlju, grad i klub.

Od šest medalja, koliko su kruševački karatisti doneli sa najvećeg međunarodnog takmičenja, zablistalo je i srebro šesnaestogodišnjeg učenika kruševačke Gimnazije Lazara Simića. Osim tog odličja koje je osvojio u pojedinačnim borbama, ovaj mladi karatista se okitio i bronzom u timskom nastupu.

– Svaka osvojena medalja je uspeh – ističe Lazar. Osećam se jako lepo i ponosno. Ipak, znam da to nije poslednja stanica i da ću morati još dugo da radim na usavršavanju svojih sportskih veština i novih rezultata. Takmičenje je bilo veoma zahtevno. Nismo došli baš odmorni, zbog nekih spoljašnih faktora. Bilo je dosta takmičara i jake konkurencije, ali to smo i očekivali. Meni je ovo bio prvi nastup na svetskom prvenstvu i pamtiću ga zauvek. Bio sam do sada na evropskim i balkanskim takmicenjima, više puta, i osvajao razne medalje. Ipak, uspeh koji sam postigao u Portugalu ostaće mi upamćen kao najzahtevniji i najbolji.

Lazar je imao samo četiri godine kada je počeo da se bavi karteom. Od tada trenira punih 12 godina, nastupao je na takmičenjima u Češkoj, Mađarskoj, Makedoniji, Švajcarkoj i drugim zemljama širom Evrope,. Interesantno je da se gotovo uvek vraćao sa nekim odličjem.

– Izabrao sam karate jer mi se prvenstveno tata bavio karateom, i on me je usmerio da krenem tim putem. Ako pogledate moje porodično stablo videćete da su se svi bavili nekim borilackim sportom, ili kako se drugačije kaže “plemenitom veštinom”. Deda boksom, a tata i ja karateom. To je možda bio glavni povod u mojoj odluci da nastavim tradiciju. Trenutno smo dali pun gas, radimo, nadograđujemo tehnike, kretnje i dosta toga jer nas uskoro očekuje Evropski kup u Budimpešti – napominje Lazar uz obećanje da će i ovog puta dati svoj maksimum jer to je jedini način da se ostvare vrhunski rezultati.

N.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *