Kupovina na gram: Ima li dovoljno mesa na trpezama?

Poskupljenje svinjskog mesa, najavljeno za drugu polovinu septembra, prema rečima sagovornika bitno će uticati na kućni budžet. Na već „osiromašenoj” trpezi, meso će se brojati u gramima, a nekadašnja kupovina svežeg i kvalitetnog, ustupiće mesto jeftinijim mesnim prerađevinama.

Za kupovinu svinjetine potrebno je izdvojiti oko 900 dinara po kilogramu, za svinjski file do 1.400 dinara, a za svinjski but bez kostiji 1.200 dinara.

Deo sugrađana smatra da će do najavljenog poskupljena svinjskog mesa doći zbog pojave afričke kuge, sa kojom su se suočila brojna gazdinstva širom zemlje.

– Sigurno je afrička kuga doprinela tome da se cena svinjetine poveća. Koliko sam čula na televiziji, ogroman broj svinja je ubijen. Uzgajivači svinja su podigli cene, pa je tako i poskupelo samo meso u prodavnicama – smatra S.M.

meso, cene, standard
FOTO: Pixabay.com

Nikad veće cene mesa primorale su deo potrošača da nekadašnju kupovinu na kilograme svedu na grame.

Nikada nismo preterano konzumirali meso, ali nismo bili u situaciji da ga kupujemo na grame. U poslednje vreme, sve je toliko poskupelo da meso konzumiramo retko, uglavnom kada su neka slavlja i posebne prilike. U ovakvim vremenima se vidi koliko je bolje živeti na selu – objašnjava penzionerka Dušica.

Prema mišljenju Kruševljanina M.Đ., veći problem od cene mesa predstavlja njegov upitan kvalitet.

-Za naše mogućnosti, cene su više nego visoke. Narod nema para da kupu but, već jede nešto što samo podseća na meso. Ono što me posebno brine je to da li mi uopšte znamo šta jedemo i da li neko, na pravi način, kontroliše kvalitet tog mesa? – pita se on.

J.A.

Naslovna foto: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *