Kuća Simića: Izložba tašni otkazana, (ne)jasno zbog čega

Nakon poziva iz Kuće Simića da preuzmu svoje tašne koje su doneli kako bi učestvovali u izložbi pod nazivom „Sve svoje sa sobom nosim“ građani, koji su nam se obratili, su bili zatečeni i razočarani. U Muzeju kažu da će pomenuta izložba ipak biti održana, ali na digitalnoj platformi, a u nekom trenutku možda i kao postavka u izložbenom prostoru Muzeja.

Nezvanična informacija da se postavka i fundus Muzeja pakuju za iseljenje iz Kuće Simića, te da ćemo ostati bez jednog od najznačajnijih spomenika kulture u gradu, delimično je potvrđena nakon što je odložena izložba, koja je trebalo da bude otvorena početkom maja.

Sa prikupljanjem materijala za još jednu u nizu interaktivnih izložbi po kojima je  prepoznatljiva Kuća Simića, otpočelo se pre više od mesec dana. Građani su tada pozvani da donesu tašne nabavljene i nošene u poslednjih 100 godina. Mnogi su se  odazvali i doneli svoje i tašne svojih majki, baka, prabaka.

Tašna koju je nekada davno nosila baka našeg sugrađanina

Na pitanje zbog čega izložbe ipak neće biti, u Kući Simića dobili smo samo potvrdu da se izložba odlaže, bez objašnjenja zbog čega je tako.

U Narodnom muzeju Kruševac kažu da će izložbe ipak biti, ali u virtuelnom formi, bez detaljnog objašnjenja zbog čega se odlaže.

– Za oko mesec dana pomenuta izložba građanima će biti dostupna na digitalnoj platformi. Link ka platformi objavićemo na našoj fejsbuk i instagram stranici i na sajtu Muzeja. Moguće je da će izložba biti i fizički dostupna građanima u sali Muzeja, kada se za to budu stvorili uslovi – kazao je Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Podsećamo, deo objekta “Kuće Simića” vraćen je vlasnicima restitucijom. S obzirom na to da je objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i od istorijskog značaja, u Gradskoj upravi je portalu Odjek ranije rečeno da po Zakonu o kulturnim dobrima namena i izgled objekta ne mogu biti promenjeni, te da jedina delatnost može biti muzejske prirode, preciznije – delatnost galerija i zbirki.

Prilikom pokušaja da se reši spor vansudskim poravnanjem, kako su objasnili u Gradskoj upravi, došlo se do novog problema jer se ispostavilo da Grad Kruševac nije upisan u Katastar kao vlasnik, već da je to Republika Srbija, pa samim tim Grad nema trenutno pravo da bude zakupac. Istakli su i da nakon više veštačenja ne postoji saglasnost oko visine zakupnine, jer se radi o objektu kulture, za koji je jako teško utvrditi cenu zakupa.

Na pitanje da li se priprema “iseljavanje” Kuće Simića, u Gradskoj upravi smo tada dobili odgovor da se “radi se o izmeštanju segmenata etnološke zbirke i zbirke kulturne istorije koja je postavljena u okviru Kuće Simića”, a vlasništvo je kruševačkog Narodnog muzeja i nije ni u kakvoj vezi sa Kućom Simića”.

Inače, Kuća Simića je prepoznatljiva po interaktivnim izložbama. Tokom prethodnih deset godina organizovala je brojne izložbe, na kojima su sugrađani donosili stare fotografije, recepte, igračke i druge predmete sačuvane od zaborava…

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *