Kuća Simića: Izložba haljina s početka prošlog veka, do danas

kuća simića izložba, odjek.rs

U okviru izložbe „Mala lila haljina ili moda je promenljiva, stil je večan“ , koja će svečano biti otvorena sutra u 19 časova u Kući Simića, biće prikazano više od 70 haljina. Najstariji model koji će posetioci imati prilike da vide, s početka dvadesetih godina prošlog veka nosila je jedna Beograđanka.

Postavka koja će se naći na izložbi privatno je vlasništvo četrdesetak pre svega Kruševljanki i nekoliko Beograđanki.

– Naziv izložbe je relativno prepoznatljiva kombinacija izraza „mala crna haljina“ koja je, od Koko Šanel na ovamo, simbol nenametljive elegancije, i naziva autorske pesme Nikole Pejakovića „Haljinicu boje lila“, napisane za film „Rat uživo“ koja se već dugo smatra tradicionalnom, narodnom. Negde između sofisticiranog modnog ateljea i zadimljene kafane živimo svoje male živote, često istovetno odevene za obe prilike – kaže Zorana Drašković, viša muzejska pedagoškinja.

Violončelistkinja iz Beograda, koja je za ovu izložbu saznala preko društvenih mreža,  donela je kombinezon haljinu svoje majke s početka dvadesetih godina prošlog veka. To je ujedno i najstarija haljina koja će, uz još mnogo zanimljivih modela, biti predstavljena u okviru ove izložbe:    

-To su zamišljene haljine ostvarene uz pomoć mame, sestre, drugarice ili kopije modela koje su nosile popularne glumice u antologijskim filmskim ostvarenjima. Haljine krojene u čuvenim krojačkim radionicama, šivene kod mamine šnajderke od materijala nabavljenih u Solunu ili Istanbulu, kupljene u Trstu na Ponte Roso, u Londonu, Parizu ili Cirihu, haljine za koncert Beogradske filharmonije, pozorišnu premijeru, doček neke godine, proslavu Dana žena, Republike, male i velike mature, ili tek kupljene bez povoda. Nasleđene od mame, bake ili svekrve, dobijene od drugarice, supruga…

„Mala lila haljina ili moda je promenljiva, stil je večan“ još jedna je u nizu interaktivnih izložbi koje već tradicionalno organizuje Kuća Simića, sa ciljem predstavljanja Kruševca kroz istoriju. Uključujući lokalnu zajednicu, ova ustanova kulture do sada je tokom prethodnih deset godina organizovala brojne izložbe, na kojima su sugrađani donosili stare fotografije, recepte, igračke i druge predmete sačuvane od zaborava.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *