Kruševljani na protestu: Nasilje je svuda oko nas

Građani su večeras ponovo prošetali glavnom gradskom ulicom u okviru protesta „Kruševac protiv nasilja“. Za razliku od prethodne tri šetnje, nije bilo obraćanja na Trgu glumaca.

Oko 150 okupljenih najpre je prošetalo do Spomenika kosovskim junacima do Trga Kosturnica, a protest je završen na Trgu glumaca.

protest, Odjek.rs
Okupljeni prošetali do centra, a potom do Trga Kosturnica / FOTO: Odjek.rs

Za doktora Vladimira Savića, jednog od govornika sa prethodnih protesta, motiv za dolazak na ova okupljanja je to što je „nasilje na svakom koraku oko nas“.

Za mene je nasilje i ovo što nas gledaju, snimaju sa strane, što su ljudi zaplašeni da kažu šta misle, nasilje je kad kažeš nešto drugačije od vlasti, gubi se posao – rekao je Savić novinarima tokom šetnje, dodajući da je naše društvo „apsolutno dotaklo dno“ te da oni koji učestvuju u šetnjama bar pokazuju da se ne slažu sa situacijom.

Za Dragana Milićevića, dolazak na proteste je način da kaže da je sve što je vlast uradila za prethodnih deset godina katastrofa za Srbiju, za nas, za našu decu.

To je njihov slogan, ali je činjenica da su naša deca ugrožena od njih – kazao je on.

U šetnji je bila i Gordana Vasilijević (75) koja nam je kazala da na protest dolazi jer je oko nas mnogo laži, mnogo nasilja, krađe. Nije joj teško, a kako je dodala, na ulici je u šetnjama, nažalost, od 90-tih godina.

U protestu je bilo i dece sa roditeljima, a jedna od devojčica osnovnoškolskog uzrasta je nosila transparent sa natpisom: „Hoćemo bezbedne škole“.

protest,Odjek.rs
Jedan od transparenata na večerašnjem protestu / FOTO: Odjek.rs

Na jednom od transparenata citiran je Džordž Orvel: “Postoji istina. Postoji neistina. Onaj ko se drži istine, makar i nasuprot celom svetu, nije lud”.

Zahtevi protesta protiv nasilja, koji su u Srbiji pokrenuti nakon nezapamćenih tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar u Beogradu te u okolini Mladenovca, su da ostavke podnesu ministar policije, Bratislav Gašić i direktor Bezbednosno informativne agencije, Aleksandar Vulin, da bude smenjeno rukovodstvo RTS-a i članovi REM-a, da se oduzmu nacionalne frekvencije televizijama „Pink“ i „Hepi“, ukinu rijaliti i drugi programi koji promovišu nasilje i kič, ugase tabloidi koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *