Kruševljani/ke u nedelju glasaju na parlamentarnim i lokalnim izborima

izbori, Odjek.rs

Gradska izborna komisija obavestila je birače da se u nedelju 17. decembra 2023. godine, održavaju izbori za odbornike Skupštine grada Kruševca, na kojima će moći da glasaju sva lica upisana u birački spisak za lokalne izbore. Glasanje se obavlja istovremeno sa glasanjem za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije.

Birač može da glasa pod uslovom da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, može da glasa iako je tim dokumentima istekao rok važenja, pod uslovom da priloži potvrdu da je Ministarstvu unutrašnjih poslova podneo zahtev za izdavanje nove lične karte ili pasoša.

Svi birači će dobiti obaveštenje na kom biračkom mestu glasaju, pri čemu nisu dužni da ovo obaveštenje ponesu na glasanje. Mogu da glasaju iako ne dobiju obaveštenje – naveo je GIK.

Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta može da glasa van biračkog mesta, a na području koje obuhvata biračko mesto, ako o tome obavesti Gradsku izbornu komisiju najranije 72 časa pre dana glasanja, a najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja, odnosno birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 časova.

O tome da želi da glasa van biračkog mesta građanin može da obavesti Gradsku izbornu komisiju od 14. decembra 2023. godine, od 8 do 18 časova, do nedelje 17. decembra u 11 časova, na telefone  037/414-761, 037/428-999, 066/446-446 .

U nedelju 17. decembra 2023. godine građanin se može javiti i biračkom odboru na biračkom mestu na kojem glasa, najkasnije do 11 časova.

Na izborima u Kruševcu birači glasaju na 132 biračka mesta, plus na po jednom biračkom mestu u VP domu te u zatvoru. Prema podacima Gradske izborne komisije na lokalnim izborima pravo glasa ima 104.972 birača na području Kruševca, a na parlamentarnim 106.010 birača.  

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *