Kruševačko pozorište: Nove predstave i radovi na Trgu glumaca

pozorište konferencija, odjek.rs

Na početku nove sezone, Kruševačko pozorište najavilo je prvu premijeru predstave „Pidžama za šestoro”, postavljanje novih fotografija preminulih saradnika na „prozore sećanja” na Trgu glumaca, te sanaciju male sale, koja je oštećena u prošlogodišnjem požaru.

Predstava „Pidžama za šestoro” u režiji Vladimira Popadića, nastala je prema teksu Marka Komoletija, a u prevodu Jovana Ristića. U pitanju je vesela predstava, komedija situacije i komedija zabune.

-Kako smo navikli našu publiku, oktobar je mesec za premijere i sa zadovoljstvom mogu da najavim ovu predstavu koja je komedija, vodvilj, nešto što naša publika voli. Okupili smo jednu izuzetno dobru ekipu, mlade glumce iz našeg kraja, koji, na neki način, predstavljaju i budućnost našeg teatra – rekao je na konferenciji za novinare upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić.

Prema rečima režisera Vladimira Popovića, vodvilj služi da donese radost i smeh, a na predstavi su radili ljudi puni entuzijazma, snage, volje i želje za dokazivanjem.

-Kao neko ko je sada već dosta iskusan, imam vrlo prijatnu dužnost da glumce kanališem i usmeravam kako bi se talenat, energija i trud što bolje pokazali na sceni i dobili što bolji rezultat. Tako da, cela ova priča je oko reči radost. Imali smo fantastičnu atmosferu dok smo radili, dobro smo se provodili na probama, predano smo radili i to su već dva užitka u jednom, što je, nadam se, rezultiralo predstavom koja će biti jako dobro prihvaćena i voljena od strane kruševačke publike – objasnio je režiser Vladimir Popović, posebno pohvalivši savršeno ukomponovan tehnički ansambl i radnika Srećka Punoševca, koji je izuzeno posvećeno radio na projektu.

U predstavi igraju tri glumice i tri glumca: Stevan Zdravković je Bernard, Marija Gašić igra Žaklin, Marko Vučković je Robert, Ema Petrović je Suzet, Marija Marić igra Suzan, dok je uloga Džordža pripala Ivanu Blagojeviću.

O lepoj saradnji, odgovornosti i talentu mladih kolega govorila je glumica Marija Gašić.

Za mene je bilo vrlo neobično i osvežavajuće to što sam za direktne partnere imala mlade glumce, jer sam navikla na stariju ekipu Kruševačkog pozorišta, koju odlično poznajem. Ovoga puta sam uz sebe imala novu, svežu i mladu energiju. Napravili smo jednu sjajnu predstavu i bilo je uživanje raditi u svakom momentu. Mlade kolege znaju da naprave vrlo dobru atmosferu iza scene i da pokažu sav svoj talenat u punom sjaju na sceni – istakla je ona.

Od šest glumaca, četvoro njih su angažovani kao saradnici, što je dokaz da Kruševačko pozorište želi da pruži šansu mladim ljudima. Na pruženoj prilici zahvalio se Ivan Blagojević, najmlađi član ekipe.

-Ovo je divno iskustvo i prilika da pokažem sve ono što sam učio. Zadovoljstvo je raditi sa rediteljem koji želi da sasluša svaki predlog, a kolege su pune razumevanja i podrške – objasnio je Blagojević.

Glumac Marko Vučković je napravio paralelu, poredeći pozorišnu ekipu sa sportskom.

-Mogu slobodno da kažem da je ovo jedan dobar tim, da je Vlada dobar trener i da imamo već dosta zajedničkih utakmica i dosta vremena provedenog na terenu. Ništa ovde nije novo za mene, sve su to kolege sa kojima sam već radio, osim sa Ivanom, koji samo potvrđuje da je ovaj kraj Srbije zaista jedno plodno zemljište za glumce – smatra on.

Da ekipa funkcioniše kao pravi i uigrani tim, potvrdio je glumac Stevan Zdravić.

-Meni je ovo prvi vodvilj. Nisam imao tremu, ali se možda na početku, verovatno zbog jakog tempa same predstave, nisam snalazio kako treba, međutim tu su bile iskusnije kolege koje su mi davale savete – rekao je on.

Nedić je najavio nastavak rada na predstavi „Režim ljubavi” Tanje Šljivar, u režiji Snežane Trišić, a pored igranja predstava i gostovanja očekuje ih i nastavak aktivnosti na Trgu glumaca.

-Povodom 14. oktobra biće postavljene fotografije Momira Bradića, Milije Vukovića i Marka Živića, naših preminulih saradnika i radnika. Postavićemo njihove fotografije na „prozore sećanja”, kako smo nazvali zid našeg Pozorišta. Na taj način, nastavljamo da se sećamo i odužujemo ljudima koji su zadužili kulturu i umetnost našeg kraja, ali i čitave Srbije – kazao je on.

Kruševačko pozorište, u narednih mesec dana, očekuje i sanacija male sale, koja je oštećena u prošlogodišnjem požaru kineske robne kuće.

-Kada bude sanirana, bićemo u prilici da je preuredimo i nastavimo rad na maloj sceni. Takođe, očekujemo da napravimo jedno umetničko veče, odnosno veče sa Markovim prijateljima, gde ćemo ga se setiti i gde ćemo morati da prikupimo sredstva za završetak radova na maloj sceni „Marko Živić, tako da na proleće bude i svečano otvorena – objasnio je Nedić.

J.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *