Kruševački Muzej: Izrađena specijalna vitrina za mač iz praistorije

Bronzani mač iz praistorije pronađen krajem 2022. godine tokom izgradnje Moravskog koridora, koji se od prošle godine uživo može videti u Narodnom muzeju Kruševac u okviru praistorijske zbirke stalne postavke, konačno je smešten u skladu sa propisanim uslovima zaštite i čuvanja. Sredstva za izradu namenske vitrine donirala je kompanija Behtel Enka.

Za izradu specijalne vitrine za mač koji je pronašao njihov radnik angažovan na izgradnji Moravskog koridora, Behtel Enka donirala je Muzeju 100.000 dinara.

Šon Mekormak, predstavnik te kompanije, kazao je da su oni vrlo ponosni na saradnju sa Narodnim muzejom Kruševac, da imaju odličnu saradnju i sa  Institutom za zaštitu spomenika kulture uz čiju pomoć su, kako je istakao, puno naučili kako da sačuvaju istorijski bitne predmete.

Ponosni smo na naš tim koji je pronašao mač, sačuvao ga, i što smo ga na kraju predali Muzeju, gde građani Kruševca i Srbije mogu da se uvere u njegove istorijske i umetničke vrednosti- rekao je Mekormak.

Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac, kazao je da je zahvaljujući donaciji kompanije Behtel Enka, izrađena namenska vitrina u okviru stalne postavke Muzeja, gde je ovaj mač, kao jedan od najvrednih eksponata koje Muzej ima,  smešten u skladu sa propisanim uslovima zaštite i čuvanja.

Podsećamo, artefakt izuzetne istorijske vrednosti, bronzani mač sa punolivenom i bogato ukrašenom drškom i prvi registrovani primerak mača ovog tipa južno od Save i Dunava, u ataru sela Koševi pronašao je radnik iz Turske angažovan na izgradnji Moravskog koridora. Mač je pronađen u pesku, u koritu Zapadne Morave.

Kako je ranije medijima kazala kustoskinja Milica Miladinović, ovo autentično oružje potiče iz perioda od 1.200 do 1.100 godine pre naše ere, na prelazu između bronzanog i gvozdenog doba i veruje se da je bilo u vlasništvu pripadnika naroda iz alpskih zemalja.

Foto: fejsbuk stranica Narodnog muzeja Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *