Kruševački „Keni nije mrtav“ u trci za Evroviziju – Glasajte za broj 10!

Naši finalisti, kruševački trio „Keni nije mrtav“ večeras (2. marta), u finalnoj večeri, sa pesmom „Dijamanti“, bori se za odlazak na Evroviziju. „Jedva čekamo da sve počne, opušteni smo i nadamo se da ste svi sa nama večeras u 21 čas“, poručili su svojim komšijama, prijateljima i svim ostalim sugrađanima.

U razgovoru za portal Odjek, Mateja, Matija i Sava, trio koji će večeras u finalnoj večeri nastupiti pod rednim brojem 10, kazali su da sa nestrpljenjem očekuju početak takmičenja:

– Opušteni smo i želimo da uživamo u momentu. Trudili smo se da odgovorimo svima koji su nam se javili, odmah po završetku polufinala. Najlepša stvar su nam poruke roditelja čija su deca navijala za Kenije, jer znamo koliko je zbog svega toga našim roditeljima lepo u ovom trenutku. Nadamo se da ste svi sa nama i večeras, u finalu!

Nakon plasmana u finale, poruke su im stizale sa svih strana, a na pitanje da li su se nadali da će proći, kažu da je uzbuđenje bilo toliko veliko u tom trenutku, te da se i ne sećaju.

– Zadnjih dana su nam stizale poruke sa svih strana, osetili smo da nismo sami i to je jako lep osećaj! Onaj green room je jedna naprava iz pakla u kojoj vreme ne teče nego stoji, tu već ne znamo ni sami čemu smo se nadali, bukvalno se ne sećamo – iskreni su Mateja, Matija i Sava.

Sve u svemu, sa polufinalne večeri, poneli su divne utiiske.

– Sve je sjajno! Ovakva vrsta festivala je izmeštena od svega na šta smo navikli, pa je za nas dosta toga novog. „Keni“ je navikao da nastupa na velikim binama, ali Pesma za Evroviziju je potpuno drugačiji osećaj od svega. Dinamično je, stalno se nešto dešava. Nedostaje nam publika, tada bi nam sve baš bilo perfektno.

Iako pobednik može biti samo jedan, oni to ne gledaju tako. Kako kažu, na večerašnjem događaju na Košutnjaku, u prostorijama RTS-a, pre svega vide svoje prijatelje i kolege:

– Mi svi imamo neke naše favorite, ali i jako široku listu izvođača za koje bi nam bilo drago da imaju visok plasman. Na jučerašnjoj probi smo dobili i raspored izvođača u svlačionicama. U polufinalu nam je komšinica bila Martina Vrbos, a u finalu je Konstrakta sa Zemljom Gruva. Svakako će biti predivno veče.

Na pitanje da li su na samom početku svoje muzičke karijere mogli da zamisle da će se nekada takmičiti za učešće na Evroviziji, kratko su prokomentarisali:

– Muzika je stvar momenta, poziv koji sa sobom nosi krošnju potencijalnih dešavanja. Krajem svake godine, kada pogledamo na period iza nas, uvek je drugačije nego što smo mislili da će biti. Uglavnom je lepše.

Ianče, bend „Keni nije mrtav“ 2017. godine osnovali su Mateja Đokić (gitarista i frontmen), Matija Pešić (basista) i Sava Tomić (bubnjar). Na sebe su pažnju skrenuli na raznim svirkama i festivalima širom Srbije i regiona, uključujući i Beogradski festival piva, Nišvil, Egzit…

Njihova pesma „Samodisciplina“ našla se 2021. godine u finalu konkursa za nagradu Milan Mladenović.

„Keni nije mrtav“, koji se žanrovski svrstava u pank rok, pop pank i alternativni rok, često je opisan kao „jedan od koncertno najaktivinijih u regionu“.

Debitanski album „Ajmo da plešemo“ objavili su u krajem 2021. godine, a izlasku albuma prethodili su singlovi Venecijaneri, Samodisciplina i Vetar.

Inače, o pobedničkoj pesmi među 16 izabranih kompozicija , odlučivaće stručni živi i gledaoci. Način izbora uključuje glasove TV gledalaca (SMS poruke) i glasove stručnog žirija, od kojih se svaki vrede ravnomerno u odnosu 1 : 1, odnosno 50 odsto glasova od publike, a 50 odsto od stručnog žirija.

Drugo polufinalno veče za Pesmu Evrovizije je večeras (2. marta) od  21 čas. „Keni nije mrtav„ nastupa pod rednim brojem 10.

Ovogodišnji domaćin Evrovizije je švedski grad Malme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *