Kruševačka opozicija: Pazićemo na svaki glas!

izbori, odjek.rs

Osim radikala, sve ostale opozicione stranke najavile su da će u izbornom danu biti u međusobnoj komunikaciji. Pored članova biračkih odbora, koalicija „Srbija protiv nasilja“ imaće mobilne ekipe na terenu, koje će nadgledati izbore. Opozicija poručuje da će odbraniti svaki glas građana/ki Kruševca.

„Srbija protiv nasilja“, kako navode u toj koaliciji, imaće potpunu kontrolu izbornog procesa na svih 132 biračkih mesta u Kruševcu. 

Pored članova biračkih odbora, na terenu će celog dana biti mobilne ekipe koje će nadgledati aktivnosti i radnje aktivista SNS van biračkih mesta jer poučeni prethodnim godinama, znamo da je aktuelna vlast spremna i na “bugarske vozove” i na pritiske ili kupovinu glasova. Imamo i koordinaciju sa ostalim opozicionim listama oko kontrole izbora. Naša je dužnost da odbranom svaki glas građana Kruševca i to ćemo uraditi- navodi koalicija „Srbija protiv nasilja u pisanom odgovoru. 

Da postoji korektna saradnja sa listom „Kruševac protiv nasilja“, kaže Saša Anđelković, iz koalicije „Nada za Srbiju“, ujedno kandidat te koalicije za gradonačelnika. Što se tiče predstavnika na biračkim mestima, ta koalicija ih ima 43 u stalnom i 239 u proširenom sastavu, kao i tri člana u Gradskoj izbornoj komisiji.

Kruševački Zavetnici, prema rečima Miloša Ašanina, prvog na listi koalicije Srpske stranke Zavetnici i Srpskog pokreta Dveri na lokalu, na većini od 132 biračka mesta imaju svoje predstavnike.

-Sa opzicionim  strankama bićemo u komunikaciji, pogotovo na biralištima gde nismo pokrili sa našim kontrolorima i obratno. Zvanični dogovor će biti postignut do petka, za sad je komunikacija tekla telefonom – kaže Ašanin.

Da nemaju dogovore sa ostalim opozicinim stranakama o zajedničkoj kontroli izbora, kaže Dejan Marinković, nosilac SRS liste na lokalu.

– Mi smo se kao stranka uvek zalagali za fer i poštene izbore i rado bismo sarađivali sa svim strankama koje imaju isti cilj, ali su, navodno opozicione stranke, dokazale da su im gazde na zapadu i da ih finansiraju strane obaveštajne službe.To su lažne patriote kojima je cilj isključivo da izazovu nered i krvoproliće. Njih smo raskrinkali. U njih poverenje nemamo – navodi Marinković, dodajući da SRS ima predstavnike na svim biračkim mestima u proširenom sastavu.

Inače, prema infomaciji iz Gradske izborne komisije, na svim biračkim mestima će biti birački odbori koji u stalnom sastavu broje po šest članova. Prošireni sastav uključuje predstavnike svih lista koje učestvuju na izborima, a razlikuje se u zavisnosti od toga koliko je lista prijavilo svoje članove.

Na lokalnim izborima u nedelju, 17 decembra, na području Kruševca će, prema podacima Gradske izborne komisije glasati 104.972 birača, dok će na parlamentarnim pravo glasa imati 106.010 birača. Razliku najčešće, objašnjavaju u GIK-u, čine interno raseljena lica koja ne ne mogu da glasaju na lokalnim izborima u Kruševcu.

Inače Gradsku izbornu komisiju čini 11 članova i 11 zamenika, koji su stalni sastav, dok je u proširenom sastavu devet članova i osam zamenika, jer jedna izborna lista nije predložila zamenika.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *