Kruševac, u subotu, u “Evropskoj noći muzeja”

Narodni muzej Kruševac, u subotu (18. maja), se uključuje u manifestaciju “Evropska noć muzeja”. Muzej će biti otvoren od 8 časova do ponoći, a ostali objekti u njegovom sastavu, Umetnička galerija i Memorijalni kompleks Slobodište, za posetioce će biti otvoreni od 17 časova do ponoći. Ulaz je besplatan za sve programe.

Osim stalne postavke Narodnog muzeja Kruševac posetioci će u glavnoj zgradi moći da se upoznaju sa novootvorenom izložbom „Upoznajmo Zemlju: Geološki put kroz vreme.“ Izložba predstavlja opšti prikaz nastanka Zemlje i razvoja živog sveta na našim prostorima. Ujedno je prikazan i osvrt na nastanak i kreiranje prirodnjačke zbirke Narodnog muzeja Kruševac. Autor je Branka Sibinović, kustos geolog, a koautori Goran Milošević, viši konzervator i Jelena Stojković, konzervator-restaurator.

Već izvesno vreme u Umetničkoj galeriji traje izložba Gabrijela Glida „Homeoapatija“. Prema informacijama koje smo dobili iz Narodnog muzeja „izložba predstavlja novije radove umetnika, skulpturu i print u karakterističnom kombinovanju i realizaciji tradicionalnih i novih materijala i stalnom preispitivanju modela reprezentacije. Minimalističkim pristupom i minucioznim postupkom, upotrebom redi mejd objekata i skulptoralne obrade različitih materijala, na nivou aluzivnosti, podstiče niz pitanja i moguća tumačenja savremenog sveta kao fenomena individualne i društvene stvarnosti“. Kustos izložbe je Biljana Grković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica.

Početkom godine, u Memorijalnom kompleksu na Slobodištu, kompletirana je stalna muzejska postavka „Kazneni zavod: logor u Kruševcu 1941–1944“ posvećena ratnom stradanju pod Bagdalom. U sklopu manifestacije Kruševljani će moći da je obiđu tog dana od 17 do 24 sata.

Poseban izložbeni segment Evropske noći muzeja je virtuelnu izložba „101 tašna“ koja će biti predstavljena na digitalnoj platformi https://virtulnimuzej.com/nmk/. Izložba predstavlja prikaz tašni iz privatnog vlasništva od početka 20. veka do danas, a autor je viši kustos Zorana Drašković Kovačević.

N.N.

Foto: Narodni muzej Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *