Kruševac, tokom juna, u znaku Vidovdana

Tradicionalno, u susret Vidovdanu, Danu grada, u Kruševcu se tokom juna održavaju brojni kulturni, umetnički, sportski programi. Takođe, završavaju se značajni infrastukturni radovi te okonačavaju započete rekonstrukcije.

Među sadržajima kojima će Kruševac uskoro moći da se pohvali su obnovljeni Muzej na Slobodištu, spomen bista glumcu i reditelju Momiru Bradiću, skejt park i prva pamp trek staza, koji se grade u naselju „Aerodrom“..

Jedna od prvih aktivnosti u okviru manifestacije „Vidivdan 2023“ je izložba „Policija kroz vreme“, koja će, u holu zgrade Policijske uprave biti otvorena 7. juna. Policija će učestvovati u programu i 27. juna, kada će na Bagdali biti održan defile Policijskog orkestra, a potom koncert operske pevačice Ljubice Vraneš.

Od 9. do 11. juna, u Lazarevom gradu se tradicionalno održava „Viteški megdan“. Tokom trodnevne manifestacije biće održani srednjovekovni bazar, viteško nadmetanje, carski festival „Lazarevi putevi vina“, koncert etno i duhovne muzike Danice Krstić. Neće izostati ni srednjovekovno venčanje, ali ni koncert rok grupe „Neverne bebe“.

Za 20. jun je planirano otvaranje izložbe radova i dodela nagrada  na foto konkursu Kulturnog centra Kruševac, „Moj grad Kruševac danas”, dan kasnije je tradicionalna Vidovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi. Istog dana, u Legatu Milića od Mačve je otvaranje izložbe „Stari zanati kruševačkog kraja“ te okrugli sto „190 godina oslobođenja od Turaka“.

Kruševačka filozofsko-književna škola je planirana za 23. i 24. jun, a tema zasedanja je: „Uloga intelektualaca danas.“

Otvaranje obnavljanog Muzeja na Slobodištu zakazano je za 26. jun, a reč je o muzejskom prostoru čija je rekonstrukcija počela pre dve godine.

Trg glumaca će ovog juna biti obogaćen bistom još jednog značajnog kruševačkog glumca i reditelja. Reč je o Momiru Bradiću (1935 – 2018), jednom od osnivača profesionalnog pozorišta u Kruševcu.

Predškolska ustanova „Nata Veljković“, za razliku od prethodnih godina, neće izvesti završnu priredbu predškolaca na Slobodištu, zbog najavljenog nestabilnog vremena. Mališani će se priredbama predstaviti svako u svom vrtiću.

Jun će u Kruševcu biti bogat i sportskim manifestacijama. Naš grad će, u susret Vidovdanu, ugostiti mnoge gimnastičare, plivače, stonotenisere, odbojkaše, šahiste, vozače motora…

Neće izostati ni tradicionalno darivanje porodica sa više dece te najboljih kruševačkih đaka.

Programu će, jednom rečju, svako na svoj način, doprineti sve gradske institucije i filijale republičkih ustanova.

Centralna, državna ceremonija se održava 28. juna, tačno u podne kod Spomenika kosovskim junacima. Tome prethode Sveta arhijerejska liturgija i litija od crkve Lazarice te pomen nastradalima u ratovima.

U završnici vidovdanskih svečanosti, na svečanoj sednici Skupštine Grada, 28. juna, biće uručene Vidovdanska nagrada, plakete i pohvale.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *