Kruševac: Sve više pozitivnih na korona virus

čekaonica, odjek.rs

Broj zaraženih korona virusom u Kruševcu se u poslednje tri nedelje značajno povećao, u odnosu na kraj avgusta i početak septembra. Većina obolelih ima blagu kliničku sliku, a nedeljno se zbog tog virusa hospitalizuje u proseku pet pacijenata.

Prema podacima ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, u Kruševcu se nedeljno registruje oko 300 zaraženih korona virusom, tri puta više u odnosu na samo nekoliko nedelja ranije.

Pretpostavka je da ima mnogo više zaraženih od zvanično potvrđenih slučajeva jer se, kako objašnjavaju nadležni, veliki broj onih koji imaju simptome ne javljaju lekaru. Navode i to da je aktuelni soj virusa slabiji ali i da se lakše prenosi.

Epidemiolozi kažu da većina obolelih ima blagu kliničku sliku, te da je pored vakcine, razlog i to što su mnogi već preležali koronu, neki i po više puta.

Na Odeljenju intenzivne nege kruševačke Bolnice nedeljno se zbog tog virusa hospitalizuje petoro ljudi, većinom zbog upale pluća.

Inače, u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa i preporuka je da se vakcina primi najkasnije do polovine, odnosno, kraja novembra.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *