„Kruševac protiv nasilja“, po treći put

protest 20.jul, odjek.rs

Treći put zaredom, Kruševljani i Kruševljanke okupili su se na protestnom skupu „Kruševac protiv nasilja“. Nakon okupljanja na Trgu glumaca, protestanti su prošetali glavnom gradskom ulicom, a šetnja je od Spomenika kosovskim junacima nastavljena do Trga kosturnice.

Okupljenim građanima i građankama obratila se Duška Milosavljević, jedna od organizatorki protesta, koja je kazala da su se, pored već poznatih razloza izlaska na proteste, u međuvremenu desiili neki novi nemili događaji.

duska protest, odjek.rs

Ovog četvrtka protestujemo i zbog deponije u Srnju. Bila sam tamo, videla sam koliko ljudi iz nekoliko okolnih sela imaju ozbiljne probleme, jer se ta deponija ne sanira na pravi način. Novac se ulaže samo u nešto što je vidljivo, što može da se preseče vrpca, ne u ono što je suštinski važno. Druga stvar koja moje prijatelje i mene izvodi ovog četvrtka je AKC „Gnezdo“, mesto koje okuplja mlade, decu. To što se nekome možda ne dopada ta muzika, taj stil oblačenja , života, ne znači da treba krenuti kamenicama i silom. Mi podržavo razlike i pitamo se da li je napad na Gnezdo stvar palanačkog mentaliteta ili palanačkih moćnika kojima je za oko zapalo još jedno zgodno mesto gde bi želeli svoj restoran, svoj biznis? Između ostalog i zato smo danas ovde, da podržimo AKC Gnezdo- poručila je Milosavljević.

Prisutne je pozdravio i doktor Vladimir Savić , te poručio okupljenim građanima i građankama da ostanu istrajni:

-Sve rade da nas zaplaše, mene neće moći, mada su već preduzeli neke konkretne korake u toj nameri, ali to je njihovo, svako ima ili nema svoj obraz. Ja ću posle ovoga, kad sve ovo prođe, svakoga moći da pogledam u oči!

Apotekar Jovan Novaković rekao je da na proteste izlazi zbog nasilja koje se dešava na svim nivoima:

Tragedija u Ribnikaru, potom u Mladenovcu, te toliko femicida u ovoj godini, da im se ni broj ne zna. Poslednje u nizu nemilih događaja je ubistvo transrodne osobe o kome se ništa ne priča, a to nažalost takođe jeste nasilje, to što ćutimo- rekao je on, te poručio da treba imati dosta hrabrosti, stav i karaketer da bi se „prošetalo gradom koji nije naklonjen manjini i u kojem imamo poprilično autoritarnu većinu“.

Organizatori kruševačkog protesta podsećaju da su zahtevi protesta: smena rukovodstva RTS-a i članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama „Pink“ i „Hepi“, ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje i kič, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks. Među zahtevima su i ostavke ministra policije, Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije, Aleksandra Vulina.

Treći po redu protest u Kruševcu prošao je mirno, bez incidenata. Organizatori su pozvali sugrađane i sugrađanke da im se pridruže i narednog četvrta, u isto vreme i na istom mestu.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *