Kruševac protiv nasilja: Borimo se za život dostojan čoveka, nema nazad!

protest krusevac 1, odjek.rs

Na drugom po redu protestu „Kruševac protiv nasilja“ građani su poručili da im je dosta nasilja, poniženja i mržnje, da žele život dostojan čoveka, te da neće odustati od borbe za slobodu. Okupljenima na Trgu glumaca, ispred organizacionog odbora, obratio se doktor Branislav Andrić, nakon čega se krenulo u protestnu šetnju glavnom gradskom ulicom, do Spomenika kosovskim junacima, a skup je završen gde je i počeo. Incidenata nije bilo.

Doktor Andrić se okupljenim građanima zahvalio na tome što su, kako je rekao, došli da podrže skup, bez obzira na pritiske i ucene koje trpe zbog toga:

bata andric, odjek.rs

Kada su čuli da ću govoriti na današnjem skupu, neki moji prijatelji su me pitali da li je to istina, šta to meni treba, šta mi fali. U prvom trenutku bio sam zatečen, potom besan. Setio sam se velikog Siniše Kovačevića koji je jednom sasvim drugom prigodom napisao, otprilike, da bi čovek bio srećan potrebno je da živi sa osobom koju voli, da radi posao koji voli, da bude zdrav i da bude slobodan. Pitam se da li ponižen čovek može biti slobodan? Ja se osećam poniženim deset godina, svaki put kad uključim televizor, kada probam da gledam skupštinu, osećam se poniženim kad uđem u auto, kada sam u saobraćaju, ta količina mržnje, agresije je neverovatna. Svi vi ste to osetili na svojoj koži, pa se pitam da li ponižen čovek može biti srećan, da li je za jedan ispravan život dostojan čoveka dovoljno da trpeza bude puna? Jer, da bi se jelo, morate da se savijete, a to nema cenu.

Doktor Andrić kazao je da nam država propada, da propadamo svi mi zajedno.

Propadaju i oni koji glasaju za ovu vlast, a đavo će zakucati i na njihova vrata, moramo da budemo tu tada, da im pružimo ruku, da im pomognemo, jer mi nismo isto što i oni. Na kraju, evo nas ovde na Trgu glumaca, među bistama ovih znamenitih ljudi , budimo dostojni naziva Kruševljani– kazao je on, te poručio da borba mora da se nastavi, da nema nazad.

Protestima u Kruševcu pridružili su se i građani Levača, Varvarina i okolnih seoskih naselja.  Demonstranti su uzvikivali „Gašiću, odlazi“, a na transparentima koje su nosili pisalo je „ Što je više onih koji ćute, to je više onih koji prete“, „Uključi mozak, isključi rijaliti“, „Stop ubijanju žena“, Ostavka iz moralnih razloga! Nepoznate reči: ostavka / moral“.

protest 2, odjjek.rs

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *