Kruševac dobija Naučno tehnološki park krajem 2025.

Radovi na izgradnja Naučno tehnološkog parka (NTP) u Kruševcu na površini od 10.000 kvadrata, u koji će biće uloženo 16 miliona evra, biće završeni do oktobra 2025. godine- izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, prilikom polaganja kamena temeljca.

Uz podsećanje da Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš i Kragujevac već imaju naučno tehnološke parkove, Brnabićka je kazala da je izgradnjom NTP u Kruševcu, na ovom gradu možda još veća odgovornost, a to je da bude regionalni centar za napredne tehnologije i naprednu industriju za čitav okrug i šire.

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović istakao je izgradnja NTP ogromna stvar za čitav Rasinski okrug jer će, kako je kazao, Kruševac i Okrug prvi put dobiti poluotvoreni sajamski prostor, neophodan da bi se na adekvatan i savremen način predstavila privreda, proizvodi i usluge ovog kraja.

Da je otvaranje NTP u Kruševcu važno dostignuće za inovacioni eko sistem u Srbiji, te da će EBRD podržati i razvoj mladih talenata sa akcentom na ženske inovatore, rekao je direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Ovo je veliki projekat za nas, velika godina za nas u Srbiji, u kojoj smo uložili 850 miliona evra. Prvi put Srbija je bila jedna od prvih pet primalaca globalne inovacije EBRD i ponosni smo zbog toga- kazao je Kolanđeli, te istakao da kreiranje šansi u manjim gradovima daje mogućnost mladim preduzetnicima da se razviju u njihovom gradu.

Naučno tehnološki park u Kruševcu gradi se na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije „Župa“ u Dedini, na površini od 1,6 hektara, gde će biti smeštena glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika. U drugom delu, na po 280 metara kvadratnih, planirano je 14 proizvodnih modula, a ukupna površina hala je oko 4.000 kvadrata.

Foto: sajt Vlade Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *