Kroz upitnik do podataka o potrebama žena na području Kruševca

Kruševac, Odjek.rs

Koliko su zadovoljne kvalitetom života žena i devojčica na području Kruševca, koliko Grad Kruševac odgovara na potrebe građanki, koliko su one uključene u donošenje odluka, da li svaka žena, ukoliko želi, može da se zaposli, ima li dovoljno dostojanstvenih radnih mesta, neka su od pitanja iz upitnika postavljenog na sajt Gradske uprave Kruševac.

Sugrađanke, odgovarajući na pitanja na linku https://krusevac.ls.gov.rs/aktuelnost/upitnik-lap-za-rodnu-ravnopravnost treba da doprinesu izradi Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost, koja je u toku.

Kruševljanke kroz upitnik mogu da ocene koliko su javne usluge, koje se pružaju u Kruševcu, kvalitetne, koliko se osećaju bezbedno, da li postoje preduslovi za pokretanje sopstvenog posla, da li su podsticajni programi za to dostupni i odgovarajući.

U okviru ankete treba da ocene i koliko su zadovoljne uslovima za obrazovanje, koliko su zadovoljne zdravstvenim i socijalnim uslugama, organizovanjem javnog prevoza.

U okviru ankete su i pitanja o mogućnostima za bavljenje sportom, za praćenje kulturnih dešavanja.

Takođe, od jedan do pet, treba da ocene rad Gradske uprave, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, predškolske ustanove, škole, ustanova kulture, pravosudnih organa.

Žene treba da navedu i koja su, prema njihovom mišljenju, tri najveća problema u kruševcu, koji su najveći izazovi što se tiče bezbednosti žena, kao šta bi prioritetno trebalo rešavati i naredne tri godine.

Upitnik je, kako je rečeno za portal Odjek.rs u Gradskoj upravi, moguće popuniti do kraja avgusta.

Inače, Grad Kruševac novi Lokalni akcioni plana za rodnu ravnopravnost za period do 2024. do 2027. godine priprema uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u okviru projekta „Bezbednost žena i devojčica u javnom prostoru“.

Postavljanju upitnika prethodilo je održavanje fokus grupa, sa predstavnicima/predstavnicama institucija, uključenih u izradu plana, te sa građanima/građankama različitog doba, obrazovanja, socijalnog statusa.

Prethodni Lokalni akcioni plan bio je urađen za period od 2015. do 2020. godine, a prema podacima Gradske uprave oko 80 odsto planiranih aktivnosti je realizovano.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *