Kroz radnu praksu 50 osoba do šanse za posao

Predstavljanje projekta, Edukativni centar, Odjek.rs

Pedesetak nezaposlenih, povratnika iz inostranstva i onih koji pripadaju teže zapošljivim grupama, tokom dvomesečne plaćene radne prakse, u okviru programa podrške, naučilo je osnove zanimanja, koja su potrebna poslodavcima.  Polovina njih je nakon toga dobila posao.

Konkretno, podaci izneti na završnoj konferenciji projekta „Podrška integraciji na tržište rada povratnika i teže zapošljivih grupa kroz sticanje nedostajućih veština za tržište rada“ pokazuju da je programom obuhvaćeno 51 lice, njih 42 je do sada uspešno savladalo obuku, dok je obuka za još osmoro u toku. Učestvovalo je 12 poslodavaca, obuka je sprovođena za osam zanimanja na pet lokacija.  U firmama u kojima se se obučavali posao je dobilo 24 polaznika.

Zoran Vasić, Odjek.rs
Jedan od polaznika radne prakse, Zoran Vasić / FOTO: Odjek.rs

Kruševljanin Zoran Vasić, koji je u više navrata radio u Nemačkoj, potvrđuje da mu je pomenuta praksa mnogo značila. On je u firmi „Tekgas“ tokom dva meseca sticao znanja za zanimanje zavarivač PE cevi.

Kada sam se vratio iz Nemačke sve sam privatno radio, nigde u firmi, nisam bio prijavljen. Ranije baš i nije bilo posla, sada je bolje, a kada bih dobio priliku prihvatio bih da se zaposlim u toj firmi – kazao je Zoran Vasić (53) za portal Odjek.rs.

Predstavnik „Tekgasa“ Aleksandar Stojković, koji je takođe prisustvovao završnoj konferenciji projekta, potvrdio je da kompanija planira da uskoro zaposli Zorana.

Isto važi za Zoranovog kolegu sa obuke, Bekima Mehmetija, koji međutim ipak ponovo planira odlazak u inostranstvo.

Njih dvojica su među onima koji su bili na radnoj praksi u okviru pomenutog projekta, koji su tokom proteklih godnu dana sprovodili kruševački Edukativni centar i kragujevački Razvojni biznis centar, u okviru saradnje sa Globalnim programom „Migracije za razvoj“, koji u Srbiji sprovodi GIZ, uz finansijsku podršku Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Polaznici su se obučavali u kruševačkim preduzećima „Dabi beton“ za zanimanje operater u proizvodnji betona, „Tekgas“ za zanimanje zavarivač PE cevi, potom u „Čarapanskoj meani“, „Paradox“ kafeu i Kafeteriji „BUT 037“ za zanimanje konobar-barmen te u menjčnici „Bobi i Duka“ za menjača-blagajnika. Bilo je ukupno 15 polaznika, među kojima je devetoro onih koji su povratnici po Sporazumu o readmisiji. Posao je dobilo ukupno sedam osoba. Program je, osim u Kruševcu, sproveden u Vranju, Bujanovcu, Beloj Palanci i Prijepolju.

Ideja projekta je da kroz obuke povratnici iz inostranstva i teže zapošljive kategorije stanovništva steknu znanja i veštine, odnosno određeno radno iskustvo i da tako povećaju svoju šansu za zaposlenje – kazao je Ilija Jovanović, predstavnik Edukativnog centra Kruševac.

Predstavljanje projekta u Edukativnom centru, Odjek.rs
Nemanja Jovičić (Razvojni centar Kragujevac), Marija Dragić (Migracije za razvoj), Ilija Jovanović (Edukativni centar) / FOTO: Odjek.rs

On je potvrdio da je tokom sprovođenja projekta bilo dosta izazova, poput brojnih odustajanja tokom obuka, neodovoljne spremnosti za zasnivanje formalnog radnog odnosa te nedostataka kandidata.

Projektna menadžerka programa „Migracije za razvoj“, Marija Dragić, podsetila je da je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) već 23 godine prisutna u Srbiji te da je fokusirana na podršku ugroženom građanstvu.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *