Konkurs za podršku mladima i organizacijama koje se njima bave

U toku je poziv koji je raspisala Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša, u okviru projekta Youth Empowerment Support (YES), za finansijsku podršku organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama, u oblasti podsticanja i podrške aktivnom učešću mladih u zajednici. Mentorsku podršku za angažovanje mladih u rešavanju lokalnih i problema od opšteg značaju pružiće regionalni centri, među kojima je Edukativni centar Kruševac, zadužen za region Beograda i Centralne Srbije.

Cilj konkursa je podrška projektima koji podstiču mobilizaciju mladih, koji pružaju podršku za aktivno uključivanje mladih u procese donošenja odluka, volontiranje, građanski aktivizam i druge načine učestvovanja, koji doprinose unapređivanju lokalnih zajednica – kazala je Danijela Radošević, menadžerka YES projekta, tokom predstavljanja programa kruševačkim nevladinim organizacijama i mladima, održanom u Edukativnom centru.

Ona je, odgovarajući na pitanja učesnika, objasnila da nisu definisane konkretne teme na koje se aktivizam mladih odnosi, ali da je značajno da te organizacije na neki način već okupljaju zajednicu te da su mapirali određene potrebe mladih.

Podsetila je da je alternativni izveštaj Krovne organizacije mladih Srbije pokazao da 80 odsto mladih u Srbiji nikada nije bilo uključeno u neku aktivnost zajednice.

– Kroz konkurs želimo da damo šansu mladim ljudima koji žele da se njihovi glasovi čuju i koji žele da otklone barijere za svoje efektivnije bavljenje razvojem lokalnih zajednica. Potencijal za mobilizaciju mladih u rešavanju lokalnih problema koji smo prepoznali, pomoći će da se oblikuju generacije mladih koji donose informisane životne odluke i koji svojim aktivizmom doprinose boljem društvu – kazala je Radoševićka.

Inače, podrška je namenjena za neformalne grupe i male lokalne organizacije.

U okviru start up grantova podrška je namenjena za neformalne grupe i male lokalne organizacije, za realizaciju inicijativa u skladu sa propisanim ciljevima i navedenim tematskim oblastima, a koje imaju u fokusu podizanje kapaciteta, mobilizaciju i osnaživanje mladih za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka i rešavanja problema u zajednici.

U okviru grantova za održiva rešenja podrška je namenjena za lokalne organizacije civilnog društva koje su registrovane, utemeljene i prepoznate u zajednici, a u okviru svog delovanja intenzivno rade sa mladima i za mlade.

Predložene aktivnosti treba da rezultiraju većim nivoom uključivanja mladih u planiranje i realizaciju aktivnosti, da stvore pogodno okruženje, da ohrabre i inspirišu mlade da se aktivno uključe u identifikaciju, planiranje i rešavanje lokalnih problema uz korišćenje potencijala i resursa u zajednici – navedeno je u javnom pozivu.

Rok za podnošenje prijava je 10. maj do 23:59 časova slanjem pounjenog  formulara i budžeta na konkurs@nkd.rs sa naznakom za koju vrstu podrške se prijavljujete.

Detalje ovog konkursa možete naći na linku https://nkd.rs/aktuelno/javni-poziv-za-dodelu-finansijske-podrske-za-aktivno-ucesce-mladih-u-zajednici/

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *