Konkurs za osnovce „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!”

Ministarstvo prosvete, Ambasada Republike Francuske u Srbiji i Olimpijski komitet Srbije organizuju likovni konkurs za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!”.

Likovni konkurs se priređuje u cilju promocije sporta i olimpijskih vrednosti među učenicima osnovnih škola u Srbiji i trajaće od 24. januara do 8. februara 2024. godine,  najavljeno je na ceremoniji potpisivanja Sporazuma o saradnji za realizaciju konkursa, koji su potpisali su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Ministarka Đukić Dejanović kazala je da je cilj ove zajedničke inicijative da učenici kroz likovni izražaj prikažu duh olimpizma i sporta, koji podrazumeva životne vrednosti kao što su izuzetnost, prijateljstvo i poštovanje.

Ambasador Košar rekao je da je nagrada za prva tri osvojena mesta putovanje u Pariz na Olimpijske igre, ali i da će, u susret Igrama, Ambasada i Francuski institut u Srbiji organizovati konferencije i kulturne aktivnosti širom naše zemlje.

Predsednik OKS Božidar Maljković istakao je da je na početku svog mandata, kao jedan od ciljeva iz svog četvorogodišnjeg programa rada, naveo i uvođenje olimpijskog obrazovanja u prosvetni sistem naše zemlje:

Kompletan tim Olimpijskog komiteta Srbije radio je dugo i predano na tome da se taj cilj realizuje i konačno smo, zahvaljujući odličnoj ideji, vrednom radu, ali prvenstveno zahvaljujući razumevanju sjajnih ljudi iz Ministarstva prosvete, u prvom polugodištu ove školske godine uspeli da uključimo olimpijsko obrazovanje u školske planove 51 osnovne škole u Srbiji. Ovaj pilot projekat je izuzetno prihvaćen i među učenicima i među njihovim nastavnicima.

Pravo učešća na konkursu imaju učenici javnih i privatnih osnovnih škola koje ostvaruju nacionalni program za uzrast od petog do osmog razreda, kao i stranih ustanova na teritoriji Srbije koje ostvaruju program za uzrast od petog do osmog razreda.

Više informacija o nagradnom likovnom konkursu „Idemo u Pariz, Srećko i Friž te vode na Olimpijske igre!“ mogu se pronađu na linku: https://prosveta.gov.rs/vesti/nagradni-konkurs-za-osnovce-od-5-do-8-razreda-pod-nazivom-idemo-u-pariz-srecko-i-friz-te-vode-na-olimpijske-igre/.

https://prosveta.gov.rs/vesti/nagradni-konkurs-za-osnovce-od-5-do-8-razreda-pod-nazivom-idemo-u-pariz-srecko-i-friz-te-vode-na-olimpijske-igre/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *