Komšijski vapaj: Dojadili su mi neodgovorni vlasnici pasa!

pas u šetnji, odjek.rs

Vlasnici pasa imaju svoja prava, ali i obaveze propisane zakonom, kojih se često ne pridržavaju- mnogi šetaju ljubimce bez zaštitne korpe na njušci, puštaju ih trče bez povoca na mestima koja za to nisu predviđena, a većina „zaboravlja“ i da ponese kesu za izmet kad krene sa psom napolje…Tek poneko bude i kažnjem zbog ovakvih postupanja.

Sve je više onih koji imaju kućne ljubimce, većina ih udomljava iz prevelike ljubavi prema životinjama, mada ima i onih za koje su mačke ili psi (rasni) statusni simbol i modni detalj. Tako se dešava da naiđete na oglas “prodajem psa, izgustirala ga deca” a , nije tako često ali se dešava, da posle određenog vremena neko ostavi svog ljubimca na ulici. Sve to je onaj ljudski, moralni deo odnosa prema životinjama. Obaveze koje zakon propisuje su nešto drugo i često nemaju veze sa tim koliko neko svog psa ili mačku voli.

– Muškarac i žena, povremeno ih viđam, šetaju dva psa rase koja se često povezuje sa onim pričama kako je pas usmrtio prolaznika, vlasnika…Vode ih, i to uvek, bez brnjice i bez povoca. Svaki put se prestravim kad mi idu u susret- kaže sugrađanka Marina S.

Sugrađanka Jasmina O. kaže da redovno preskače „barice“ u ulazu zgrade, da nije retkost da psi vrše nuždu i u liftu, kao i ispred i iza zgrade.

– Imam i ja psa ali on ne laje kroz hodnik i ne mokri u ulazu. Strašno je dok u liftu pas mog komšije reži na mene a nema brnjicu. Od „neće on, dobar je“ došli smo dotle da me je jednom skoro pa ugrizao za nogu. Kaže komšija da ne brinem, vakcinisan je. O preživljenom stresu nije bilo reči.

Dejan je godinama „mučio muku“ sa lavežom komšijskog psa.

– Lajao je po svu noć, niko u zgradi nije mogao da spava. Kad opomeneš vlasnika, on kaže da ne može da mu stavi krpu u usta. Obraćali smo se i komunalnoj miliciji, rekli su nam da to vidimo sa upravnikom zgrade. I tako u krug. Tako je bilo nekoliko godina. Ne čuje se više. Mislim da je uginuo.

U komunalnoj miliciji kažu da se građani/ke najčešće žale na lavež pasa u stambenim zgradama.

– Pre svega, stanari treba da se obrate upravniku zgrade koji bi trebalo da opomene nesavesnog vlasnika, bilo da je u pitanju lavež ili neko drugo nepoštovanje zakonske obaveze koju imaju vlasnici kućnih ljubimaca. Ukoliko to ne urodi plodom, onda stanari mogu da se obrate komunalnoj miliciji ili komunalnoj inspekciji. Konkretno, kada je lavež pasa u pitanju, malo je teško utvrditi koliki je zaista taj nivo buke- kažu nadležni.

Tokom redovnog patroliranja kontroliše da li psi koje vlasnici šetaju imaju zaštitne korpe na njušci, povodac:

– Kada naiđemo na psa bez zaštitne korpe ili bez povoca, mi tom vlasniku napišemo kaznu. Istina je i da mnogi ne nose kesu za izmet, ali je tu malo teže da se zateknete u trenutku, tako da takva postupanja uglavnom prolaze bez kazne.

Inače, prema gradskoj Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, prilikom izvođenja u šetnju, pas se mora voditi na kratkom povodniku sa zaštitnom korpom na njušci (štenad do tri meseca ne moraju da imaju zaštitne korpe) i mogu se puštati sa povodnika samo na za to određenim površinama i to pod kontrolom vlasnika. Uslov da bi se pas ili mačka izveli napolje je i da budu vakcinisani protiv besnila.

Takođe, vlasnici su dužni da ih drže pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica, te da obezbede sigurnost i higijenu. Istovremeno, u objektima kolektivnog stanovanja nije dozvoljeno da se psi i mačke drže na balkonu, terasi, lođi ili u zajedničkim prostorijama.

U objektima kolektivnog stanovanja na gradskom području, može držati jedan pas i jedna mačka, a mladunčad tih životinja najduže do tri meseca starosti.

U dvorištu porodične kuće na gradskom području takođe se može držati samo jedan pas i to u posebno ograđenom prostoru ili vezan na lancu tako da ne može ugroziti komšije i prolaznike.

Pas koji se drži u dvorištu ne mora biti vezan, ukoliko je ograda dovoljno čvrsta i visoka da ga onemogućava da izađe iz dvorišta i ugrozi prolaznike. Obaveza vlasnika je i da na ulazu u dvorište na vidnom mestu postavi natpis “čuvaj se psa”.

Prema Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca , obaveza vlasnika je i da brine o svom kućnom ljubimcu, da ga neguje, hrani, da mu obezbedi potrebne sanitarne i higijenske uslove, kao i lečenje ukoliko je potrebno.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *