Kome smetaju dečja igrališta?

decja igralista, odjek.rs

Polomljene ulazne kapije i delovi mobilijara, te oštećene zaštitne ograde, česta su slika na dečijim igralištima. U komunalnoj miliciji kažu da na teren izlaze po prijavi građana, uvek noću i najčešće zbog buke sa tih terena, da zatiču mahom maloletna lica, ali da još uvek nemaju obučene ljude za postupanje sa tom kategorijom. Tvrde da izlaskom na teren do sada nisu zatekli nikoga ko demolira mobilijar. Građani kao jedino rešenje vide postavljanje nadzornih kamera.

igracka u kanti, odjek.rs

-Od kada je postavljen novi mobilijar, svakodnevno dolazim sa detetom. Znači nam puno ovo igralište i mi kao roditelji se trudimo da ga sačuvamo. Preko dana je sve u redu, a onda dođete ujutru i vidite haos. Jasno je da to neko radi noću- kaže sugrađanin iz Ujedinjenih nacija, kruševačkog naselja koje je nov mobilijar dobilo pre nešto više od godinu dana.

Meštani ovog naseljenog mesta svedoče da se često tokom noći sa igrališta čuje vika, muzika, škripanje sprava.

-Dolaze oni za koje te sprave nisu predviđene, pre svega tu mislim na kilažu. Nije im dovoljno što se pentraju na tobogan i ljuljaške i što skaču i po spravama koje su predviđene sa decu sa invaliditetom, već ih i lome. I to im nije dovoljno, da odvaljuju zaštitnu ogradu, lome ulaznu kapiju. Često ujutru zateknemo smeće i prazne flaše, tu se očigledno i pije- navodi stanovnik tog naselja.

Kao jedini način da se zaustavi ovaj vandalizam, roditelji vide postavljanje nadzornih kamera.

-Ne postoji drugo rešenje, niko od nas ne može da dežura noću pored igrališta. Nije rešenje ni da radnici komunalnog stalno dolaze da popravljaju. Verujemo da bi ti vandali odustali kad bi znali da ih snima kamera- mišljenja su meštani.

igralište brava, odjek.rs

U JKP „Kruševac“ kažu da se obilazak i provera ispravnosti dečijih mobilijara vrši najmanje dva puta nedeljno. Kvarovi na delovima mobilijara nisu česti, osim lagera koji ima nešto kraći vek trajanja. Problem su, kako navode, nesavesni građani koji lome mobilijar, čupaju delove, sve osim jakih metalnih, koji se ne mogu polomiti ili iščupati.

Na meti vandala su, kako navode u JKP, sva dečija igrališta, a ima ih 19 na području Grada. Kod manjih oštećenja, poput polomljenih klupica, sedišta ljuljaški, klackalica i slično, JKP popravke vrši odmah. Za oštećenja sa većom materijalnom štetom, interveniše se po nalogu komunalne inspekcije.

U komunalnoj miliciji kažu da u letnjem periodu građani često prijavljuju buku koja dolazi sa dečijih igrališta. Uglavnom je, kako navode, reč o maloletnicima koji se na tim igralištima okupljaju, neretko se u kasnim noćnim satima pušta i muzika. Kako komunalna milicija još uvek nema službenike obučene za rad sa maloletnicima (iako nadležnost imaju), ovakva postupanja ostaju nekažnjena, odnosno, sve se svodi na opomenu.

-Nakon opomene, oni se sklone. Nikada do sada, ni prilikom redovnog obilaska ovdašnjih naselja, niti  dolaskom po prijavi građana, nismo zatekli nikoga ko lomi sprave i ostali invetar na dečijim igralištima- kažu u komunalnoj miliciji.

igraliste smece, odjek.rs

Inače, u ranijim razgovorima sa donosiocima odluka o eventualnom postavljaju nadzornih kamera na dečijim igrališta, rečeno je da je to ozbiljna investicija, te da za sada ne postoji mogućnost da se realizuje.   

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *