Kolektivni ugovori su garant boljeg položaja radnika!

Saša Nešić, Samostalni sindikat, Odjek.rs

Položaj radnika na području Rasinskog okruga je solidan, smatra predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Saša Nešić, koji istovremeno potvrđuje da danas ta sindikalna organizacija u ovom gradu okuplja oko osam hiljada članova, dok ih je krajem prošlog veka bilo oko 18 hiljada.

– U Rasinskom okrugu nemamo velikih problema, javljaju nam se zaposleni pojedinačno, uglavnom su to oni koji pre odlazak u penziju utvrde da im nisu uplaćeni doprinosi, naša pravna služba im pomaže. Nemamo situacije da radnici imaju ozbiljne probleme na poslu – kazao je za naš portal povodom Praznika rada, predsednik Saveza samostalni sindikata za više opština, sa sedištem u Kruševcu, Saša Nešić.

On je potvrdio da se tokom prethodnih decenija broj članova sindikata više nego prepolovljen, krajem devedesetih ih je bilo oko 18.000 u Kruševcu, dok ih je sada svega osam hiljada, a broj se smanjivao onako kako su se velika društvena preduzeća privatizovala ili gasila.

Među pozitivnim primerima kompanija u kojima je, nakon privatizacije sindikalno delovanje nastavljeno su, kako je naveo, Henkel, DS Smith, Kuper, Agrofinance, a kao interesantan istakao je primer privatnog poslodavca koji plaća sindikalnu članarinu zaposlenima.

Međutim, kompanija koja zapošljava najviše, odnosno oko 2.300 radnika u Kruševcu, „Kromberg i Šubert“, nema sindikat.

U toj kompaniji nije bilo pokušaja sindikalnog udruživanja, ali Samostalni sindikat ima plan da tamo osnuje sindikat u saradnji sa sindikatom Republike Nemačke, koji deluje u njihovoj matičnoj firmi. Takođe, u najavi imamo otvaranje kompanije LUSS Tekstil, tu očekujemo formiranje sindikata. Veoma je bitno poslodavcima objasniti da sindikat ne remeti njihovo poslovanje već znači zaštitu prava radnika, onih prava koje mu pružaju Zakon i kolektivni ugovori – kazao je Nešić.

Upravo su kolektivni ugovori ono na čemu sindikat instistira.

Nedavno je potpisan kolektivni ugovor sa pet javnih komunalnih preduzeća, na zadovoljstvo poslodavaca i sindikata, a poslednji koji smo potpisali je za zaposlene u Gradskoj upravi. Generalno je položaj radništva bolji upravo jer smo uspeli da potpišemo kolektivne ugovore sa većim pravima, koja podrazumevaju povećanje jubilarnih nagrada, veći broj dana odmora, mere zaštite radnika. Što se tiče javnih preduzeća koja su imala solidarne pomoći uspeli smo da ih produžimo do 2027. godine – dodao je naš sagovornik.

Sindikat, kako je dodao, posebnu pažnju poklanja bezbednosti i zdravlju na radu te edukaciji mladih za sindikalno delovanje:

U Samostalnom sindikatu Kruševac postoji Centar za sindikalnu edukaciju mladih, odnosno postoji sekcija u okviru koje ih edukujemo što se tiče sindikalnog rada. Te aktivnosti se sprovode u kontinuitetu i imamo dobru posećenost.

Nešić ističe da je Samostalni sindikat otvoren za sve radnike koji imaju neki problem, te da će im pravna služba tog sindikata uvek priteći u pomoć, bez obzira na to da li su članovi sindikata ili ne.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *