Koalicija stranaka Zavetnici i Dveri predstavila program u Kruševcu

Zavetnici,Dveri, Odjek.rs

Predstavnici izborne liste Nacionalno okupljanje, koju čine stranke „Zavetnici“ i „Dveri“, uz podršku dela intelektualaca, predstavili su u Kruševcu politički program koji će sprovoditi, ukoliko dobiju dovoljno poverenje birača na predstojećim parlamentarnim izborima.

Pred Kruševljanima, okupljenima u ovdašnjem bioskopu, lideri pomenutih stanaka, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović, kao najznačajnije tačke programa izdvojili su vraćanje ustavnih ovlašćenja Vladi, odbacivanje Francusko – nemačkog plana za Kosovo i Metohiju, poništavanje svih protivustavnih sporazuma, rešavanje problema prodaje narkotika, brigu o mladima, uvođenje ekonomskog i ekološkog patriotizma.

Vratićemo Vladi Srbije ustavna ovlašćenja, da se Srbija ne pretvara u šalter iza koga stoji predsednik države, Aleksandar Vučić, ispred miljama duge kolone građana koji čekaju posao, upis deteta u obdanište, papir iz katastra, koji vide nepravdu na svakom ćošku. Takođe, poništićemo sve sporazume koji su protivustavni, odbacićemo Francusko-nemački plan, kojim se Srbija ispisuje iz istorije, koji nije u skladu sa Rezolucijom 1244 niti sa Ustavom Srbije, resetovaćemo spoljnu politiku, za nas Evropska unija ima alternativu, alternativa može da bude i BRIKS – rekla je predsednica Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski.

Zavetnici,Dveri, Odjek.rs
Predsednica Zavetnika, Milica Đurđević Stamenkovski / FOTO: Odjek.rs

Prioroteti ove koalicije će, kako je dodala, biti da reši problem prodaje narkotika, potom briga o omladini, vraćanje sigurnost na ulice, u škole. Zalagaće se da se udžbenici štampaju u Srbiji, da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dobije monopol za izdavanje udžbenika, te da se vrati autoritet profesorima i učiteljima.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović, istakao je da će pažnja biti usmere na „ekonomski i ekološki patriotizam“, što znači da će umesto da 93,5 odsto državnih subvencija ide stranim kompanijama, svu pomoć države preusmeriti u domaću privredu i poljoprivredu. Biće, dodao je, formirane državna razvojna banka, izvozna i poljoprivredna banka, koje bi pod povoljnim uslovima davale kredite domaćoj privredi.

Zavetnici,Dveri, Odjek.rs
Predsednik Dveri, Boško Obradović / FOTO: Odjek.rs

Koalicija će se zalagati za to da na početku školske godine svaki đak dobije po 10.000 dinara, da se 1.000 stanova godišnje gradi za prosvetne i zdravs

tvene radnike, da se penzionerima vrate oteti delovi penzija te da bude ukinuto pravilo za trajno umanjenje penzije onima koji nemaju dovoljno godina za penziju, a imaju potreban staž.

Na tribini je govorio i profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Zoran Čvorović, koji nije član ni jedne stranke, već daje podršku kao intelektualac, bez političkih ambicija:

– Imam potrebu da u uslovima apsolutne političke neslobode na tribi kažem ono što nije moguće čuti na medijima. Na ovim izborima se, ne preuveličavam, odlučuje o tome da li će proces pretvaranja Srbije u običnu koloniju biti potpuno zacementiran ili ćemo put razgradnje Srbije zaustaviti. Zadatak svakog je da spreči da u Skupštini dvotrećinsku većinu imaju oni koji smatraju da su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije prepreka na putu evropskim integrqacijama, ne smemo da dozvolimo da leva i desna strana zauzmu toliko mesta u Skupštini, jer je to uslov za promenu ustava. Moramo da sprečimo dalju razradnju Srbije, kroz trajnu amputaciju Kosova i Metohije.

Okupljenima se obratio i Siniša Jeftić, odlikovani borac, učesnik bitke na Košarama, koji je kazao da je uz Zavetnike jer su mu oni jedini pomogli kada mu je bilo teško, iako je to bila dužnost države, podsetivši da borba za socijalnu pravdu traje već 30 godina.

Zavetnici,Dveri, Odjek.rs
Odlikovani borac, Siniša Jeftić / FOTO: Odjek.rs

Prema rečima člana Predsedništva Dveri, Gorana Milenkovića, koji je sa Kosova i Metohije, tamo trenutno imamo „okupaciju, ukinutu slobodu kretanja, nedostatak lekova, nedostatak osnovnih životnih namirnica, lopovluk, proterivanja, pretnje, otimanje imovine, kriminal, korupciju, ubistva…“

Zavetnici,Dveri, Odjek.rs
Član Predsedništva Dveri, Goran Milenković / FOTO: Odjek.rs

-Ovo beznađe se ne može više trpeti, tiho iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije, alarmanto u poslednjih 10 godina. Srbi sa Kosmeta su iznevereni, ostavljeni na milost svojim progoniteljima i zato je dužnost svakog, a posebno onih sa Kosova i Metohije, da ustanu protiv ovog režima, Srbija ne sme da ne ustane protiv onih koji su je već zaustavili…– poručio je on.

Na skupu u Kruševcu govorili su i predstavnici lokalnih odbora stranaka Zavetnici i Dveri, Miloš Ašanin i Slobodan Kostić.

Zavetnici,Dveri, Odjek.rs
Detalj sa tribine / FOTO: Odjek.rs

Učesnici su, nakon tribine, predvođeni liderima koalicije, prošetali do crkve Lazarice. Tamo su se poklonili senima predaka, pre svega knezu Lazaru, položivši, kako su objasnili, svojevrstan zavet da će biti verni precima. Sigurni su da ubuduće neće biti lako formirati Vladu bez Nacionalnog okupljanja.

Inače, pomenute stranke zajednički nastupaju i na lokalnim izborima u Kruševcu, za koje su podneli listu od 35 kandidata. Na listi za republičke izbore je troje predstavnika iz Kruševca.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *