Izbori: Koalicija “Srbija protiv nasilja” u Kruševcu na petogodišnjicu napada na Borka Stefanovića

Pet godina nakon što je ispred Mesne zajednice Rasadnik, pred početak tribrine političke grupacije Savez za Srbiju tadašnji lider Levice, Borko Stefanović napadnut i zadobio povredu glave, javnosti će se sa tog mesta obratiti Stafanović te Kruševljanin Boban Jovanović, njegov stranački kolega, koji je tada, takođe, zadobio ozbiljne povrede.

U obeležavanju godišnjice tog događaja učestvovaće predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja”: Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Dragana Rakić, Pavle Grbović, Dušan Nikezić, dr Branislav Andrić, koji je nosilac kruševačke liste te koalicije.

Obraćanje u Rasadniku počinje u 14 časova, nakon čega će, u 14 i 30 predstavnici pomenute koalicije obići štand na Trgu glumaca, a potom u 15 časova učestvovati u šetnji kroz Kruševac.

Podsetimo da je pre dve godine, u novembru 2021. godine, tročlano veće Apelacionog suda u Kragujevcu, smanjilo kazne trojici napadača na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića.Stranka slobode i pravde, čiji su obojica članovi nakon što se Levica Srbije pridružila toj partiji, saopštila je tada da je Miloš Šaponjić umesto četiri godine dobio dve godine i šest meseci zatvora dok su njegovim saučesnicima Marku Živkoviću i Danijelu Gmijoviću, kazne smanjenje sa po tri i po, na po dve godine i dva meseca.

Pomenuta odluka Apelacionog suda o smanjenju zatvorskih kazni došla je nakon ponovljenog sudskog procesa pred kruševačkim Višim sudom, koji je u junu te godine potvrdio prethodne zatvorske kazne od po tri i po godine za Marka Živkovića i Danijela Gmijovića. Tada je kazna Milošu Šaponjiću sa četiri godine smanjena na tri godine i devet meseci zatvora.

Apelacioni sud je najpre u aprilu 2020. godine doneo odluku o poništavanju prve presude kruševačkog Višeg suda, iz septembra 2019. godine, nakon čega je počelo pomenuto ponovljeno suđenje.

Podsetimo i da su Marko Živković, Danijel Gmijović i Miloš Šaponjić bili optuženi za krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a poslednji i za napad na službeno lice, a tokom sudskih postupaka punomoćnik oštećenih Stefanovića i Jovanovića kao i oštećeni, više puta više puta su ponovili da je  reč o pokušaju ubistva te da je napad bio politički motivisan, dok su okrivljeni ceo slučaj opisivali kao neku vrstu “tuče”.

Taj napad je bio povod da se nedelju dana kasnije u Kruševcu, na tibini, okupe predstavnici cele opozicije, te da prošetaju glavnom gradskom ulicom pod parolom “Stop krvavim košuljama”. Protesti su se ubrzo transformisali u skupove pod nazivom “Jedan od pet miliona”. Održavali su se mesecima, jednom nedeljno u većini gradova u  Srbiji.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *