Ko će predstavljati Kruševac i Rasinski okrug u Skupštini Srbije?

Kruševac bi, prema rezultatima decembraskih izbora, u novom sazivu Skupštine Srbije trebalo da predstavlja troje poslanika, dvoje iz Srpske napredne stranke i jedan iz koalicije „Srbija protiv nasilja“. U poslaničkim klupama trebalo bi da se nađe još troje poslanika (jedan opozicioni i dvoje iz vladajuće stranke), iz ostalih opština Rasinskog okruga. To znači da bi građane našeg Okruga u Skupštini trebalo da predstavlja ukupno šestoro poslanika, četiri iz vladajuće stranke i dva opoziciona.

Naime, lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” je na decembarskim parlamentarnim izborima osvojila 46,75 odsto glasova birača izašlih na izbore, odnosno 129 poslaničkih mandata od ukupno 250.

Poslanički mandat dobija Kruševljanka Nevena Đurić, predsednica kruševačkog odbora Srpske napredne stranke i jedna od potpredsednica SNS-a, koja je bila 14. na pomenutoj listi. U poslanike će, prema poziciji na listi, dosadašnja gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, koja je na 69. mestu, osim ako ponovo ne bude predložena za gradonačelnicu. U parlament sigurno ulaze i Nataša Mihailović, master profesor jezika i književnosti iz Aleksandrovca, koja je bila na 102. mestu pomenute liste te Miljana Milojević, diplomirani inženjer arhitekture iz Varvarina, koja je bila na 145. poziciji.

Jasno je da će na listi koalicije okupljene oko naprednjaka doći do značajnog pomeranja jer će mnogi koji se nalaze medju prvih 129 otići na druge funkcije. To znači da bi, možda, na poslanički mandat mogao da računa i Predrag Vukićević, dosadašnji predsednik Skupštine Grada, koji je na 181. poziciji liste kandidata.

Što se tiče koalicije „Srbija protiv nasilja“, u poslaničke klupe iz Kruševca sigurno ide Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, koji je bio sedmi na listi kandidata za poslanike te liste. Što se Rasinskog okruga tiče u Skupštini Srbije će biti još jedan opozicioni predstavnik, Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, koji je, uz Mariniku Tepić (Stranka slobode i pravde), bio nosilac te liste. Malo je verovatno da će na ovoj listi doći do tolikog pomeranja koje bi dovelo do toga da se Kruševljanin Ivan Mandić (SSP), koji je bio na 79. poziciji na listi kandidata za poslanike koalicije „Srbija protiv nasilja“, nađe među prvih 65. To je broj poslaničkih mandata koje je osvojila ta koalicija, na osnovu poverenja koje joj je ukazalo 23,66 odsto građana izašlih na izbore.

Kandidati za poslanike iz Kruševca i Rasinskog okruga, koji su bili na ostalim listama koje su učestvovale na izborima, neće se naći u poslaničkim klupama, jer nisu bili dovoljno „visoko“ na listama svojih stranaka odnosno koalicija.

Zanimljivo je da je na listama koje su učestvovale na parlamentarnim izborima, bilo ukupno 53 kandidata za poslanike iz Rasinskog okruga, među kojima je 27 bilo iz Kruševca, devetoro iz Aleksandrovca, po šestoro iz Trstenika i Varvarina, potom četvoro iz Brusa te jedan iz Ćićevca.

Podsetimo još da je u prethodnom sazivu Skupštine Srbije Rasinski okrug imao šestoro poslanika, troje iz Srpske napredne stranke i troje iz opozicije. Iz Kruševca je, u tom sazivu, bilo troje poslanika, dvoje iz SNS-a i jedan opozicioni.

J.B.

Foto: print screen www.parlament.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *