Katarinina potresna priča kao upozorenje maturantima: Na proslavu bez kola!

U Srbiji u saobraćaju svake godine pogine oko 100 mladih, a bude povređeno oko 6.100 mladih. U proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih. Samo prošle godine poginulo je 89 mladih lica. Ovo su podaci Agencije za bezbednost saobraćaja, saopšteni na današnjoj tribini u Kruševcu, u okviru kampanje „Na maturu bez automobila”.

Reč je o kampanji kojom se apeluje na maturante širom Srbije da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača. U prepunooj sali Kruševačkog pozorišta, ovdašnjim maturantima se obratila Katarina Grbović, koja je nakon saobraćajne nesreće ostala u invalidskim kolicima. Njena potresna životna priča nikoga u sali nije ostavila ravnodušnim.

Ona je ispričala kako je stradala na mestu suvozača, zbog, kako je rekla, svoje nepromišljenosti, apsolutnog poverenja u druga koji je vozio neprimerenom brzinom i zato što nije koristila pojas. Maturantima je poručila:

Želim vam da lepo provedete svoje matursko veče, da ga pamtite kao najlepše veče u životu, a da se mene i moje priče setite samo jednog trenutka, a to je trenutak kada krenete kući – reči su ove mlade hrabre žene, promoterke bezbednosti u saobraćaju.

Nikola Savić, maturant Hemijske škole rekao nam je da ga je dotakla Katarinina priča, da je jako potresna. Za sebe kaže da je kao vazač jako odgovoran, nikada nije bio u nekoj opasnoj saobraćajnoj situaciji i da na maturu sigurno neće ići kolima.

Maturantkinja Medicinske škole, Emilija Stajić kazala nam je da su ovakva predavanja veoma poučna jer treba raditi na podizanju svesti kod mladih, kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju. Katarinina priča, takođe ostavila je jak utisak i na nju.

Jako sam dirnut pričom jedne žrtve saobraćajne nezgode i nadam se da ćemo svi dobro razmisliti o svojim postupcima kada budemo seli u auto –  rekao nam je Jovan Jovanović,  maturant Medicinske škole.

Inače, putem ove kampanje mladi se informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći, kako bi se uticalo na usvajanje pozitivnih stavova i smanjenje stradanja mladih u saobraćaju.

Ako se uzme u obzir specifičnost ciljne grupe koja je u fokusu ove kampanje, cilj je da se promovisanjem ispravnog ponašanja stvori novi obrazac ponašanja mladih ljudi, koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada imamo pojačanu konzumaciju alkohola usled maturskih proslava – rekao je  Nikola Novaković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Aktivnosti koje se u okviru kampanje realizuju u lokalnim samoupravama podrazumevaju tribinu za mlade na kojoj pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, mladi imaju priliku da čuju i ličnu priču osobe koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet.

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju u saradnji sa 56 lokalnih samouprava koja će obuhvatiti više od 12.000 mladih na tritoriji Republike Srbije, a naziv ovogodišnje kampanje je “Na putu do nule – ne turiraj , maturiraj”.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *