Katarina Ljutovac, načelnica prvog dečjeg dispanzera u Trsteniku

Nakon što je 1950. godine diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, doktorka Katarina Ljutovac, inače rođena Užičanka, zaposlila se u Trsteniku, najpre u sreskoj narodnoj ambulanti. Tri godine kasnije, postala je načelnica prvog dečijeg dispanzera u toj opštini. Trsteničani je pamte po dobrom, pa se zasluženo i našla u publikaciji „Znamenite žene Trstenika“ koju je, uvažavajući mišljenje svojih sugrađana i sugrađanki, priredilo Udruženje žena „Teuta tim“. 

Kuća u kojoj je doktorka Katarina živela sa svojom porodicom danas izgleda zapušteno. U njoj više niko ne živi, ali žive uspomene na ženu koja je dala veliki doprinosu u unapređenju dečje zdravstvene zaštite u Trsteniku. I nije slučano baš u toj opštini provela najveći deo svog radnog veka. Naime, njen suprug, rođen je u Poljni, selu nadomak Trstenika. Oboje su bili lekari, a kasnije je i ćerka završila medicinu.

Kuća u centru Trstenika u kojoj je živela doktorka Katarina Ljutovac

Tokom rada u dečjem dispanzeru, gde je radila kao načelnica od njegovog osnivanja 1953. godine, doktorka Katarina je završila i tečaj iz socijalne pedijatrije. Istovremeno, bila je angažovana i na zdravstveno vaspitnom radu za žensku omladinu i mlade majke.

U lekarskom radu sa odraslima, posebno sa ženama, sa kojima je radila nakon što je iz dečijeg dispanzera prešla u Službu opšte medicine, umela je „da na svoj specifičan način da stekne ugled i poverenje kod svojih pacijenata“.

Nakon smrti supruga i dvodecenijskog rada u Domu zdravlja Trstenik, 1969. godine odlazi za Beograd, gde je radila kao profesorka i direktorka Više medicinske škole preventivnog smera Jugoslovenskog Crvenog krsta. Za svoj dugogodišnji lekarski i pedagoški rad, primila je brojna društvena priznanja.

Tekst o doktorki Katarini Ljutovac objavljen je u publikaciji „Znamenite žene Trstenika“, čije su autorke Milena Topličić Pecić i Snežana Miladinović iz Udruženja žena „Teuta-tim“. U publikaciji je predstavljeno 14 znamenitih žena koje su svojim dostignućima ostavile pečat u istoriji trsteničkog kraja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *