Katarina Dragonjić, iz prve ruke o omladinskim razmenama, kao načinu da „osvojite“ svet!

Omladinske razmene, Odjek.rs

Mlada sugrađanka, Katarina Dragonjić (18), je tokom proteklih šest meseci  učestvovala u osam projekata, koji su joj omogućili da, kako navodi, istraži svet. Ona je aktivistkinja, volonterka, bavi se fotografijom, montažom… Inače je učenica četvrte godine kruševačke Gimnazije, odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

Ona za vreme letnjeg raspusta nije radila, niti otišla na more sa društvom već je pohađala seminare i produbljivala znanja iz oblasti koje je interesuju. Katarina u tekstu za portal Odjek.rs mladima prenosi svoja iskustva i saznanja o tome kako da se prijave, a potom da kroz brojne omladinske razmene prošire znanja, steknu veštine, ali i obiđu i upoznaju mnoge zemlje:

Posete u kojima sam učestvovala bile su na nacionalnom i internacionalnom nivou. Zbog radionica sam bila u prilici da posetim veće gradove svoje zemlje i da učestvujem u većim projektima.

Upoznala sam veliki broj mladih, sličnih interesovanja, i stvorila konekcije sa njima i institucijama, sa kojima planiram ostvariti saradnju nakon odlaska na studije i odlaska iz Kruševca.

Smatram da je to pametan potez, jer u srednjoškolskom periodu upoznajemo najviše ljudi, u odnosu na druge životne dobi. Trenutno imam ideju da nakon studija radim pri nekom od Naučno tehnoloških parkova u Srbiji.

Omladinske razmene, Odjek.rs
FOTO: @e29.eu

Učešće u internacionalnim projektima mi je pomoglo da bolje razumem interkulturalne odnose, upoznala sam mnogo ljudi iz zemalja širom sveta.

Jedan od skorijih projekata u kome sam učestvovala je u okviru organizacije E29, čije je matično mesto u Mađarskoj. Oni se bave organizacijom različitih tipova Erazmus+ projekata, a ja sam imala priliku da učestvujem u omladinskoj razmeni koja je obrađivala temu “Digitalni alati i Artificijalna Inteligencija”.

Tokom desetak dana smo bili smešteni u Palhazi, najmanjem gradu u Mađarskoj, prilično izolovani od spoljašnjeg sveta.  Delili smo  znanja i iskustva, timski smo obrađivali različite tipove zadataka.

U projektu je bilo 55 učesnika iz šest zemalja, uzrasta od 16 do 20 godina.

Projekti su sjajna prilika da iskusite čari putovanja, saznate nešto novo, bavite se istraživanjem i da upoznate nove ljude sa kojima se možete povezati, iako možda žive na drugoj strani sveta.

Prilikom prijavljivanja za projekte najbolje je da ste punoletni (iako ima mesta i za starije maloletnike, savetujem da ako se prijavljujete sami, imate makar 18 godina), da dobro znate engleski i da imate želju da naučite nešto novo.

Omladinske razmene, Odjek.rs
FOTO: @e29.eu

Postoje različiti tipovi projekata. Obratite pažnju na to da postoje različite kategorije: seminari, omladinske razmene, trening kursevi… Svaka od tih kategorija podrazumeva nešto drugo. Ukoliko tek započinjete sa projektima, toplo vam preporučujem omladinske razmene.

Omladinske razmene namenjene su mladima koji žele da rade na poboljšanju veštine komunikacije i socijalizacije, a u drugom planu su teme koje se obrađuju.

Trening kursevi su namenjeni isključivo punoletnim licima do 30 ili 35 godina. Tu možete značajno unaprediti svoje znanje iz određene oblasti za koju se prijavite.

Da bi se neko prijavio i uključio u projekte, može se registrovati na portalu salto.youth i prijaviti za redovne mejlove u kojima se šalju pozivi za učešće. Takođe, postoje i instagram profili (@vega_yc @siri.dalje i drugi, na kom se pozivi dele.

Bitna napomena je da imate mogućnost volontiranja u stranoj zemlji. Ukoliko pauzirate godinu između srednje škole i fakulteta, ne znate šta bi ste upisali – uključite se u ovu vrstu programa.

Osim što ćete imati besplatan boravak i hranu, možete videti kakav je život u inostranstvu i kasnije se sa tim iskustvom možete zaposliti na sličnom poslu u Srbiji ili pak možete napraviti konekcije koje će vam biti od velikog značaja nakon završetka obrazovanja.

Nakon projekta, bilo koje kategorije, dobijate sertifikat po imenu Youthpass koji će doprineti vašem CV-u, jer su u tom sertifikatu zabeležena vaša iskustva i veštine koje ste stekli tokom projekata.

Katarina Dragonjić

Naslovna foto: @e29.eu

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *