Kamp Udruženja “Osmeh na dlanu”: Povezivanje sa prirodom i prijateljima

osmeh na dlanu, tršić, odjek.rs

Sa kampa organizovanog u Etno kompleksu “Tršić”, mladi sa smetnjama u razvoju, njih četrnaestoro, vratili su se puni utiska i sa elanom za naredne planirane aktivnosti u okviru ‘’Šetnje slovima od A do Š’’, projekta koji Udruženje „Osmeh na dlanu“ realizuje uz finansijsku podršku grada Kruševca.

Jedan od učesnika kampa u Tršiću je i Aksentije, on je član Udruženja „Osmeh na dlanu“ i ima Daunov sindrom. Iz Tršića je poneo divne uspomene, stekao nove prijatelje.

Video sam kuću u kojoj se rodio Vuk Karadžić, ima puno napisanih poslovica na drvenim tablama, to mi se baš dopalo. Upoznao sam i Željka, družili smo se u njegovom kafiću, slušali muziku i pravili ljubičasti sok od biljaka. Mnogo volim da se družim sa drugarima, a ovakvi kampovi su prilika za to- kazao je Aksentije.

trsic osmeh na dlanu, odjek.rs

Svetlana Ivanović, zamenica predsednika Udruženja „Osmeh na dlanu“ istakla je da ovakve aktivnosti imaju veliki značaj za decu sa smetnjama u razvoju, ali i za njihove roditelje, odnosno, staraoce:

Ovo je samo jedna od aktivnosti koju realizujemo u okviru Kamp za osobe sa invaliditetom ‘’Šetnja slovima od A do Š’’. Kampovi za decu sa smetnjama u razvoju pre svega znače izlazak te dece iz svakodnevne rutine, mogućnost da se druže sa ostalom decom koja imaju slične probleme ali i sa mladima iz redovne populacije. Istovremeno, to je prilika da nauče nešto novo, da budu aktivni, da se povežu sa prirodom, upoznaju nove ljude, da se uključe u život zajednice.

Tokom trodnevnog kampa, deca su posetila manastir Tronoša gde su se upoznala sa njegovom istorijom i osvežila hladnom, lekovitom vodom na česmi Devet Jugovića i desetog Jug Bogdana. U Tršiću su, u pratnji turističkog vodiča i domaćina Željka Matića, obišli 12 muzeja koji čine Etno kompleks Tršić u kome je 35 objekata pod zaštitom- Dositejev muzej, Muzejska postavka „Vukovih sabora“, Galerija…

U Etno konaku Čuvarkuća, gde smo bili smešteni, održana je i radionica o lekovitom bilju i izradi prirodnih sokova, likera, čajeva, začina, nakon čega su učesnici kampa skuvali sokove od nekoliko različitih biljaka, osvežavajućeg ukusa i prelepe ljubičaste boje. Posetili i Etno selo Sunčana reka  gde smo uživali u hladovini na obali Drine. U  Banji Kovinjači, šetali smo prelepim parkom, sa zgradama koje podsecaju na nekadašnje dvorce u kojima su se lečile mnogobrojne istorijske ličnosti. Kući smo se vratili puni uspomena, emocija, sreće i elana za nove projektne aktivnosti – utisci su i rodititelji i dece, učesnika kampa.

osmeh na dlanu radionica, odjek.rs

Inače, u okviru projekta „Šetnja slovima od A do Š“, koji sprovodi Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa smetnjama u razvoju ‘’Osmeh na dlanu’’ Kruševac, do sada je realizovano nekoliko radionica, poput radionice radionice izrade magneta na testu i drvenim podlogama, te dekupaža na teglama, drvenim predmetima i svećama.

D.P.

Foto: Svetlana Ivanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *