Kako je, po biračkim mestima, glasao Kruševac?

Kruševljani i Kruševljanke su na lokalnim izborima 17. decembra glasali na 132 biračka mesta. Od ukupno 104.972 upisanih birača, pravo glasa je iskoristilo 65.546 birača. Najviše glasova je osvojila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke 57,88 odsto, a potom Koalicija „Srbija protiv nasilja“, koja je dobila poverenje 25,82 odsto sugrađana i sugrađanki. Pred vama je kratka analiza glasanja po biračkim mestima, nastala nakon pitanja jednog našeg čitaoca.

Ubedljivo najveći procenat koalicija okupljena oko SNS je dobila na biračkom mestu u naselju „Marko Orlović“, gde im je poverenje dalo čak 91,4 odsto izašlih birača. Slede biračka mesta u selima Šavrane (86,71 odsto) i Boljevac (85,71 odsto), dok je na biračkim mestima u Jošju, Malom Šiljegovcu i Slatini naprednjacima pripalo po više od po 80 odsto glasova. Poverenje po oko 75 odsto su dobili na biračkim mestima u selima Vratare i Ćelije.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke ni na jednom od 132 biračka mesta nije dobila manje od 40 dosto izašlih glasača na birališta. Najmanje je osvojila na dva biračka mesta u OŠ „Jovan Popović“ (40,15 odsto i 42,47 odsto), dok je po, izmedju 42 i 43 odsto, dobila na biračkim mestima u OŠ „Vuk Karadžić“, Specijalnoj školi te Savezu gluvih.

Drugoplasirana, Koalicija „Srbija protiv nasilja“, najviše glasova je osvojila upravo na biračkim mestima gde je koalcija oko SNS dobila najmanje poverenje. To su dva biračka mesta u OŠ „Vuk Karadžić“ (46,52 i 43,75 odsto) potom u  OŠ „Jovan Popović“ (44,11 odsto) te u Specijalnoj školi (44,10 odsto). To su, ujedno, četiri biračka mesta gde Srpska napredne stranka nije prvoplasirana.

„Srbija protiv nasilja“ je ubedljivo najmanje poverenje dobila na biračkom mestu u selima Ljubava (3,18 odsto) i Slatina (3,39 odsto) te na biračkim mestima u Bovnu (4,23 odsto) i Šavranu (4,59 odsto).

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, koja je ukupno na lokalnim izborima u Kruševcu osvojila 6,9 odsto, posmatrano po biračkim mestima je ubedljivo najviše glasova dobila u Majdevu gde je osvojila 37,88 odsto. Značajno viši procenat od ukupnog dobili su na biračkim mestima u Belasici, Šašilovcu, Krvavici i Suvaji, gde im je poverenje ukazalo od 20 do 22 odsto izašlih na birališta. Nasuprot tome, najmanje su za njih glasali birači u selu Crkvina, gde nisu dobili ni jedan procenat, potom u Novom Selu (1,64 odsto), Tekijama (2,85 odsto) te Doljanu (3,23 odsto).

Na decembarskim izborima 4,85 odsto izašlih na izbore u Kruševcu je ukazalo poverenje koaliciji NADA (Novi DSS i POKS). Znatno iznad tog proseka za tu koaliciju su glasali birači na mestima u Maloj Vrbnici, gde im je poverenje dalo 14,84 odsto izašlih na birališta, te u Modrici, gde su dobili 12,32 odsto. Po oko devet odsto su dobili u selima Žabare, Trebotin i Srnje. Nasuprot tome, najmanje poverenje su im ukazali meštani Bukovice i Cerove, gde su osvojili po 0,93 odsto, potom Naupara (1,6 odsto) te Gaveza (1,96 odsto).

Poverenje koaliciji koju čine stranke Zavetnici i Dveri u Kruševcu je ukupno dalo 3,22 odsto birača.  Natprosečno poverenje dobili su na biračkim mestima u Padežu, Globaru i Ribarskoj Banji, po oko osam odsto. Najmanje glasova osvojili su u Žabaru i Boljevcu, po nula odsto, dok su manje od po jedan odsto imali u Maloj Vrbnici i naselju „Marko Orlović“.

Inače, ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora, održanih 17. decembra, koji je objavila Gradska izborna komisija, pokazuje da će u budućoj Skupštini Grada Kruševca, od ukupno 70 odborničkih mandata, većinu imati lista okupljena oko Srpske napredne stranke, koja je osvojila 42 mandata. Sledi koalicija „Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić“ kojoj je pripalo  18 odborničkih mesta, potom koalicija SPS – JS sa pet odbornika, koalicija NADA, koju će predstavljati tri odbornika te koalicija Zavetnici – Dveri, koja je osvojila dva odbornička mandata.

J.B.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *