Kako je jedna kompanija pobratimila dva grada?

Na poslednjem zasedanju Skupštine Grada Kruševca doneta je odluka o „uspostavljanja črvšćih prijateljskih veza između Grada Kruševca i Opštine Bitolje u Severnoij Makedoniji“.

Sa ciljem da se nastavi razvijanje tradicionalno dobrih odnosa između srpskog i makedonckog naroda u svim društvenim segmentima, gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, dobila je od gradske Skupštine ovlašćenje da, nakon dobijanja saglasnosti Vlade, potpiše Sporazum o saradnji ova dva grada. Odluka će zvanično stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u ,,Službenom listu grada Kruševca“.

Inicijativa je potekla još 2022. godine od strane kompanije “Kromberg i Šubert” doo Kruševac. U predlogu je navedeno da su kompanija ,,Kromberg i Šubert” doo Kruševac i ,,Kromberg i Šubert Makedonija Bt DOOEL“ u međusobnoj poslovnoj saradnji punih pet godina. Imajući u vidu da u ove dve kompanija radi oko 8.000 zaposlenih, kao i to da između njih od početka saradnje postoji međusobna povezanost u sličnim jezicima, kulturi, mentalitetu, tradiciji, porodičnim vrednostima, bračnim i prijateljskim vezama, istoriji i drugim vrednostima, nadležni su inicirali da se ovakav srdačan odnos prenese na nivo gradova i da se prijateljstvo kruniše aktom pobratimstva između Kruševca i Bitolja.

S neskrivenim simpatijama ideju je podržao i gradonačelnik Bitolja Toni Konjanovski, koji je u dopisu poslatom 14. jula 2023. prihvatio predlog kompanije “Kromberg i Šubert” doo Kruševac. Pored tradicije, kulturnih vrednosti i zajedničke istorije, u pismu je napomenuo da bratimljenje može biti dodatni korak u pravcu još većeg proširenja saradnje Bitolja i Kruševca, kao i da otvara mogućnosti za zbližavanje stanovnika ova dva grada.

Ovaj gest koji bi osetno učvrstio odnose, pozdravili su svi, a pre svega čelni ljudi firme “Kromberg i Šubert”, jer pre svega otvara mogućnost proširenja privredne saradnje.

Inače Bitolj je grad u jugozapadnom delu Makedonije u kojem živi skoro 70.000 stanovnika. Svojim geo-strateškim položajem ima višestruki značaj. Predstavlja administrativni, kulturni, ekonomski, industrijski, obrazovni i naučni centar tog područja Republike Severne Makedonije, sa velikim brojem konzularnih predstavništva. Sedište je energetske, metalske, tekstilne i prehrambene industrije, a Univerzitet ,,Sveti Kliment Ohridski“ doneo mu je epitet i značajanog obrazovnog centra.

N.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *