Jubilej Alternativnog centra za devojke – Decenija aktivističkog duha i rada

– Pre samo deset godina sedele smo u kafiću u Kruševcu i smišljale kako da utičemo na to da svet postane jedno pravednije mesto za devojčice i mlade žene. Borba nije laka, niti je proces promene brz, ali smo ponosne da u tome istrajavamo i rastemo. Tim rečima je direktorka Alternativnog centra za devojke, Jelena Memet, počela obraćanje na svečanosti obeležavanja desetogodišnjice rada te organizacije.

Ovde danas vidimo koliko smo negovale prijateljstava, feminističke principe, sestrinstvo i solidarnost – dodala je Jelena Memet, obraćajući se brojnim zvanicma, aktivistkinjama i aktivistima organizacija, udruženja, predstavnicima fondacija, kompanija, pojedinicima, svima onima sa kojima je ova organizacija sarađivala tokom protekle decenije.

Alternativni centar za devojke, jubilej, Odjek.rs
Aktivistkinje Alternativnog centra za devojke / FOTO: Odjek.rs

Popunjen Dorćol platz, pozitivna atmosfera i dugi, srdačni aplauzi,  potvrdili su da su različite saradnje prerasle u svojevrsna prijateljstva.

Alternativni centar za devojke, jubilej, Odjek.rs
Mnoge saradnje prerasle u prijateljstva / FOTO: Odjek.rs

Okupljanje je bilo odličan povod da se, osim proslave postojanosti i rasta, doprinese boljitku  onih koje su budućnost, boljitku devojčica.

Alternativni centar za devojke, jubilej, Odjek.rs
Kupovinom na ovom štandu mnogi podržali “Super devojčice” / FOTO: Odjek.rs

Ovo je prilika da doprinesemo njihovom obrazovanju, jer obrazovanje devojčica je od najveće važnosti. Već tri godine organizujemo kampanju “Podrži Super devojčice”, uoči Međunarodnog dana devojčica, 11. oktobra. Želimo da podignemo svest javnosti o nejednakom položaju devojčica. Cilj kampanje je afirmacija obrazovanja i podrška obrazovanju devojčica, a posebno onih koje žive u lošijim i izazovnijim socioekonomskim uslovima u Srbiji. Nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo dovoljno sredstava da i ove godine podržimo 20 devojčica – dodala je Jelena Memet.

Alternativni centar za devojke, jubilej, Odjek.rs
Detalj iz zanimljivog programa / FOTO: Odjek.rs

Svoja postignuća su, uživo, pred publikom, predstavile tri „super devojčice“, dobitnice prethodnih stipendija, inače mlade, talentovane muzičarke: Kristina Vasić, Višnja Ristić i Anđela Petković. Publici su se, kroz kratke snimke, predstavile i druge Super devojčice. Nastupio je i alternativni hor i orkestar „Horkestar“.

Uz lepu reč i kratak opis dosadašnje saradnje za svakoga od „prozvanih“, zahvalnice je saradnicima organizacije uručila aktivistkinja ACZD, Andrijana Kocić.

Kroz duhovito izvlačenje binga, namenjenog prikupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije za „Super devojčice“, zvanice je „provela“ aktivistkinja Alternativnog centra za devojke, Selena Simić.

Alternativni centar za devojke, jubilej, Odjek.rs
Program zanimljiv svim generacijama / FOTO: Odjek.rs

Svečanom duvanju svećica pridružile su  ostale članice organizacije, ali i brojni učesnici ovog događaja.

Podsetićemo ovom prilikom na to da  je Alternativni centar za devojke organizacija koja se bavi unapređenjem i zaštitom ženskih ljudskih prava i marginalizovanih grupa, sa posebnim fokusom na prava mladih žena i devojčica. Organizaciju su osnovale 2013. godine u Kruševcu, kako navode, vođene vizijom ravnopravnog društva i jednakih mogućnosti za sve ljude, bez obzira na njihove različitosti.

Kroz programe prevencije rodno zasnovanog nasilja, integrisane bezbednosti i mentalnog zdravlja, digitalne bezbednosti i privatnosti i mirovnog ženskog aktivizma, podstičemo mlade žene i devojčice na kritičko mišljenje i delovanje, podržavajuči njihov samosvesni razvoj. Istrajavamo na putu širenja svesti o izazovima sa kojima se suočavaju mlade žene i devojčice i slavimo njihovu snagu, pamet i sposobnosti. Ponosne smo što nam veliki broj mladih žena i devojčica ukazuje poverenje i pruža radost, učešćem na našim aktivnostima, gde putem neformalne edukacije i osnaživanja, zajedno širimo prostore slobode, kreativnosti i ženske solidarnosti – navode u ACZD.

Njihova dostignuća i aktivnosti u prethodnoj deceniji su brojna. Između ostalih, organizuju treninge digitalne i integrisane bezbednosti za aktivistkinje, zajedno sa Ženskom Kosovskom mrežom 2014. godine pokrenule su Feminističku prolećnu školu, a kasnije njeno organizovanje nastavile sa organizacijom Artpolis iz Prištine. Iza njih je, do sada, više desetina projekata, treninga i programa posvećenih unapređenju ženskih prava i bezbednosti, izgradnji mira i podršci mladim ženama i devojčicama.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *