Jovo Bakić u Kruševcu: Ne može biti izbora jer vlast građane pravi budalama!

Smena dvojice inspektora zaduženih za borbu protiv trgovine drogom sve treba da nas zabrine – poručio je sa večerašnjeg protesta „Kruševac protiv nasilja“ sociolog, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Jovo Bakić.

Obraćajući se okupljenima na Trgu glumaca on je kazao da je policija treba da štiti građane, te ako to ne čini, onda smo svi kao građani u problemu i onda je naša sigurnost dovedena u pitanje.

Kruševac protiv nasilja, Odjek.rs
Sociolog, profesor Jovo Bakić, na protestu “Kruševac protiv nasilja” / FOTO: Odjek.rs

Inspektori koji su založili sav svoj integritet za borbu protiv trgovaca drogom jesu naši junaci. Nažalost jedan vaš sugrađanin je ministar unutrašnjih poslova – kazao je on dodajući da je jedan od zahteva opozicije bio smena ministra Gašića, a ni on, kao ni drugi, nije ispunjen, već je upravo Gašić taj koji smenjuje dvojicu inspektora.

– To onda znači da smo mi kao društvo u problemu, jer ne čujemo, i ovo posebno želim da istaknem, opoziciju, mi ne čujemo opoziciju da kaže nema izbora, kakvi izbori ako ste vi smenili inspektora, a naš zahtve je bio da vi odstupite. Ne može biti izbora jer nas pravite sve budalama. Od nas, građana, pravite ovce. Građani ne smeju da budu ovce— – naglasio je Bakić.

Istakao je da, ako opozicija nije u stanju da stane iza dvojice inspektora, iza Milenkovića i Mitića, onda „ona nije u stanju da obavlja političku dužnost za koju je pozvana“.

Mi kasnimo, ozbiljno kasnimo, ako pustimo i ovo da prođe, koliko će onda biti i da li će za nas biti dockan. Drugim rečima svi zajeno iza inspektora Milenkovića i Mitića, oni su naši u onoj meri koliko Gašić nije. Policija je tu da nas štiti, da deca nemaju posla u školskim dvorištima sa dilerima drogom. Vi danas imate kockarnice i dilere preko puta škola, da li je to normalno? Nije, niti može biti – rekao je on.

Poodsetio je da su građani nakon 3. maja u očajanju izašli na ulice, te da se opozicija naknadno pridružila i formusala zahteve.

Ako ste formulisali zahteve stanite iza njih. Šta se to promenilo pa sada nećete da se borite za zahteve nego idete na izbore? Koja je to suštinska promena – upitao je.

Napomenuo je da Pink ni REM nisu ukinuti, da Gašić ni Vulin nisu smenjeni.

Krusevac protiv nasilja, Odjek.rs
Neke od poruka sa večerašnjeg protesta “Kruševac protiv nasilja” / FOTO: Odjek.rs

Zaboravljate na zahteve koje ste sami formulisali. Nemojte to da radite. Mi građani, zbijmo se, solidarni budimo medjusobno, sa inspektorima kao i sa policajkom Katarinom Petrović iz Valjeva i Aleksandrom Obradovićem iz Valjeva. Sav narod solidarno iza onih koji su spremni da rizikuju svoje karijere, a nekad i živote. Naša je građanska dužnost da stanemo iza njih jer oni brane naš interes – poručio je Bakić.

Okupljeni su nakon obraćanja i praćeni kišom prošetali uobičajenom rutom, najpre do Spomenika kosovskim junacima, a potom do Trga Kosturnica i nazad na Trg glumaca. Nosili su, uz glavni natpis: „Kruševac protiv nasilja“, poruke: „Nepomenikov režim pinkuje umove, pa povećava raden sate, skraćuje bolovanje, prodaje vodu i zemlju. A mi smo bolesno hepi“, te parolu: „Narod i policija! Zajedno uz smenjene inspektore protiv organizovanog kriminala! Može?“.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *