„Jovanovci“ na FeŠT-u podsetili na tradiciju

FeŠT, Jovan Popović, Odjek.rs

Na sceni Bele sale, u okviru ovogodišnjeg FeŠT-a nastupili su učenici OŠ „Jovan Popović“, koji su izveli predstavu „Narodno, naše najlepše“.

FeŠT, Jovan Popović, Odjek.rs
Detalj iz predstave “Narodno, naše najlepše” / Foto: Katarina Dragonjić

Učiteljica Snežana Milovanović, režirala je predstavu koju je pripremilo njeno odeljenje, predstavljajući tako svoju školu, a uradili su adaptaciju stihova iz pesama i poema Dobrice Erića:

Najvažnije što bih istakla je da sam ih sve uključila u ovaj javni nastup, kako bi pobedili stid, vežbali komunikaciju i kako bi se oslobodili na sceni.

FeŠT, Jovan Popović, Odjek.rs
Učiteljica Snežana Milovanović / Foto: Katarina Dragonjić

Snežani su u pripremanju predstave pomogli pripravnica i lični pratilac jednog od učenika.

Sami smo osmislili scenu, kostime, roditelji su pomagali gde i kada je bilo potrebno – dodala je ona.

Na ideju za predstavu učiteljica je došla setivši se nastupa svojih učenika od pre nekoliko godina, koja se zvala „Moje selo lepo kao pesma“.

Malo smo promenili, dodali, dopisali uloge kako bi svi učenici mogli da se uklope – objasnila je ona.

Na predstavi su radili svakodnevno od početka drugog polugodišta, a kako je vreme odmicalo, probe su postajale intenzivnije.

Ova predstava je posebna po bogatoj scenografiji i kostimografiji. Samim nastupom, želimo da pošaljemo poruku: Volite svoju zemlju Srbiju, rascvetao zavičaj – poručila je ona.

Inače, naša sagovornica je učestvovala u svim prethodnim nastupima kojima su “Jovanovci“ učestvovali na FeŠT-u, bila je režiser, scenograf, kostimograf, a radila je uz podršku nastavnika srpskog jezika i književnosti.

Podsetimo još da se predstave u okviru FeŠT-a igraju svake večeri do subote. Večeras (23. aprila) u 19 časova, na programu je predstava „Ko se šeta oko sveta“, koju su pripremili učenici i nastavnici SOŠO „Veselin Nikolić“.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *